Tri poduzetnika oštetila proračun za 30 milijuna kuna

ZAGREBAČKA policija je osumnjičila tri poznata poduzetnika za gospodarski kriminal, jer su u neplaćanjem PDV-a, uz pomoć još jedne, nepoznate osobe, oštetili državni proračun za gotovo 30 milijuna kuna, priopćila je PU zagrebačka.

Kako se neslužbeno doznaje radi se o vlasniku zagrebačke tvrtke Blagos, Krešimiru Blašković (47), zatim Tomislavu Dragičeviću (44), vlasniku tvrtke u Dugom Selu Dragičević - Prijevoz i trgovina, te vlasniku benzinske postaje Dolinar na Samoborskoj cesti, četrdesetogodišnjem Branku Dolinaru, koji su u razdoblju od početka 2003. godine do srpnja 2004. krivotvorenjem poslovne dokumentacije, izbjegli plaćanje PDV-a i doprinosa.

Blašković je do sada je deset puta kazneno prijavljen zbog prijevara i krivotvorenja, drugoosumnjičeni Dragičević ima dvije prijave za prijevare, dok je Dolinaru ovo prvi puta da ima problema sa zakonom.

Naime, Blašković je od nepoznate osobe, čije poduzeće nije u sustavu PDV-a, kupovao robu i prodavao je Dragičeviću, koju je on dalje prodavao Dolinaru. Nakon toga se roba obrnutim smjerom vraćala nepoznatoj osobi od koje ju je prvi preuzeo Blašković. Za vrijeme tog "ciklusa", sva su trojica krivotvorila poslovnu dokumentaciju, neistinito prikazivali stanje i kretanje sredstava i uspjeha poslovanja, a pri izvršavanju obveza prema predračunima i fondovima uskratili sredstva koja im pripadaju, tvrdi policija.

Međusobna potraživanja podmirivana su kompenzacijama, i to na način da iz dokumentacije nije vidljivo tko je robu isporučio, tko ju je prevozio, tko ju je primio kao niti brojevi računa koji se kompenziraju. Iz svega navedenog proizlazi da se radi samo o prometu dokumenata a ne i robi, sa ciljem neplaćanja obveza prema proračunu, tvrdi policija.

Nalaz Porezna uprave ukazuje da su Dragičević, Blašković i Dolinara na ovaj način zakinuli proračun za 29,2 milijuna kuna, zbog čega je o njima podneseno posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu, u kojem stoji da je trojka ne zlouporabila ovlasti u poslovanju, a također je u tijeku i upravni spor.

A.B.

Pročitajte više