Tri sata trajao je sastanak Uprave Uljanika i vlade, ništa nije dogovoreno

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

NAKON sastanka u Banskim dvorima, predsjednik Uprave Uljanik Grupe Gianni Rossanda izjavio je da vlada ni na koji način ne može pomoći brodogradilištu dok se u Bruxellesu ne odobri plan restrukturiranja. Za sada nije poznato kada će radnicima biti isplaćena plaća za srpanj.

Sastanak u vladi trajao je više od dva sata, a iz izjava Rossande može se iščitati da rješenje za Uljanik nije na vidiku, javlja N1.

Nije znao reći kada će radnicima Uljanika biti isplaćena plaća.

Na pitanje je li nešto dogovoreno, odgovorio je: "Nismo se dogovorili, razgovarali smo, prezentirali probleme i poslove vezano za problem restrukturiranja, treba ga usuglasiti do kraja, to je jedino rješenje koje dugoročno daje opstojnost brodogradilištu", kazao je Rossanda.

Na upit može li Danko Končar biti jedini "spasitelj" Uljanika, kaže:

"Ne volim reći jedini, ali je Končar najlogičniji jer je uložio već 12,5 milijuna eura i ima potencijal pomoći."

"Bez ulaska nekog trećeg, država ne može intervenirati, ali to smo znali i prije", dodao je.

Kaže da u vladi danas nisu tražili da Uprava Uljanika odstupi. Na novinarski upit je li istina da će podnijeti ostavku nakon što zaposlenici dobiju plaću, odgovorio je: "Nisam to rekao. O mojoj sudbini će odlučiti Nadzorni odbor i strateški partner. Mislim da bi bilo neodgovorno da podnosimo ostavku i ovako ostavimo društvo."

Rossanda se ne smatra krivim

Europska komisija je početkom godine odobrila potporu za sanaciju brodogradilišta Uljanik, zaključivši da je plan Republike Hrvatske da tom brodogradilištu izda državno jamstvo za zajam od 96 milijuna eura u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama. "Zahvaljujući toj mjeri, Uljanik će moći pokriti hitne potrebe za likvidnošću za vrijeme izrade plana restrukturiranja, uz ograničeno narušavanje tržišnog natjecanja", priopćila je tada Komisija.

Uz napomenu kako ne krivi državu, Rossanda je rekao da je država "dala novac za rescue aid, ali da treba odraditi proceduru do kraja".

Na pitanje krivi li sebe za Uljanikove dugove, odgovorio je niječno te ustvrdio da se "uvijek može bolje, međutim to je kao da vozite formulu 1 i kad dođete u boks u kojem drugi tankaju tri sekunde, vi čekate svaki put 24 sekunde".

Upitan je li spreman odstupiti ako se ne osigura novac za Uljanik, odgovorio je kako jest te dodao da mjesto predsjednika Uprave Uljanika u ovom trenutku nije atraktivno, ali bi bilo neozbiljno i neodgovorno odstupiti bez rješenja.

Tri mogućnosti

Novinare je zanimalo i jesu li na stolu rješenja u obliku stečaja ili predstečajne nagodbe, a Rossanda je odgovorio kako je kriza počela prije godinu dana te da se pojavilo nekoliko mogućnosti: restrukturiranje po pravilima EU-a, predstečaj i stečaj. Ocijenio je da se još uvijek može provesti program restrukturiranja.

Pri tome, kako je rekao, nije problem Europska komisija ni vlada, nego treba iskomunicirati program restrukturiranja koji može biti gotovo unutar mjesec i pol-dva.

Zanijekao je da je sebi i članovima Uprave unatoč dugovima u koje je tvrtka upala, isplaćivao milijunske bonuse, i za ovu, i za prošlu godinu.

Na sastanak u vladu je stigao i Danko Končar, vlasnik Kermasa koji je izabran za strateškog partnera Uljanika.

Na pitanje je li spreman financijski pomoći s obzirom na tešku situaciju u brodogradilištu, odgovorio je: "Mi smo već pomogli."

U Uljaniku i 3. maju u tijeku je štrajk zbog neisplate plaće za srpanj.

Pročitajte više