Trilj: predstavljena Knjiga o tvrđavi Čačvini

U kinodvorani u Trilju u nazočnosti brojnih mještana večeras je predstavljena knjiga triljskog učitelja Marijana Sikirice "Grad Čačvina u prošlosti".

Autor u toj knjizi opremljenoj likovnim i grafičkim prilozima zorno prikazuje događaje vezana uz tu srednjovjekovnu tvrđavu, tj. grad Čačvinu od njezina prvog spomena pa sve do kraja 18. stoljeća.

Utvrda Čačvina, koja je u svojoj povijesti promijenila brojne vladare, smještena je na strmoj kamenoj litici na 700 metara nadmorske visine između Trilja i Tijarice uz istoimeno selo. Mnogo je puta paljena, razarana i ponovno obnavljana i dograđivana. Od prije nekoliko godina u Čačvini djeluje udruga koja se posebno brine za očuvanje te povijesno važne tvrđave.

O knjizi su na predstavljanju govorili profesori Miljenko Bujac i Stjepan Bekavac, a nazočnima se prigodnim riječima obratio i triljski gradonačelnik Jozo Sarač.

Prof. Buljac je rekao kako autor Sikirica u knjizi upozorava na važnost prvoga sačuvana spomena grada Čačvine koja datira iz 1371. te na negovu golemu ulogu u višestoljetnoj povijesti hrvatskog naroda.

(Hina) xbper yln

Pročitajte više