Trn u oku FBI-a: Gangster "Whitey" Bulger uhićen nakon šesnaest godina potrage

PRIJE dva dana okončana je jedna od najdužih i najskandaloznijih kriminalističkih saga u SAD-u. Naime, FBI je "napokon" uhvatio gangstera Jamesa "Whitey" Bulgera, danas, 81-godišnjaka, u odmaralištu na kalifornijskoj plaži.

Bulger je američkoj javnosti poznat kao gangster irskih korijena, koji je preko 20 godina igrao "dvostruku igru" u radničkom dijelu Bostona. Namještao je konjske utrke, reketario, ubijao i radio sve ono što mafijaši inače rade, samo što je Bulger to radio uz potporu, ako ne i ohrabrenje, FBI-a. Naime, Bulger je tada nominalno radio kao FBI-jev doušnik, uz pomoć kojeg su agenti u zatvor strpali niz lokalnih mafijaša. No kako su Bulgerovi rivali završavali u zatvoru, tako se njegova moć širila i jačala.

Tako je devedesetih FBI postao predmetom poruge kada je otkriveno da je njihov bostonski odjel praktično postao jedno s grupama organiziranog kriminala. Mnogi su agenti s vremenom osuđeni za razna djela koja su ih povezivala s Bulgerom, ali je on sam uspio umaći FBI-u prije nego li su se okrenuli protiv njega. Skoro šesnaest godina je proveo na FBI-ovoj listi najtraženijih zločinaca, odmah ispod Osame bin Ladena, još jednog kriminalca koji je uživao zaštitu američkih vlasti prije nego li je postao neprijatelj.

Inspiracija za Scorsesea?

Nekoliko puta je skoro uhićen, ali je uvijek uspijevao na vrijeme promijeniti lokaciju, što sugerira da je i nakon izdavanja potjernice još uvijek imao svoje doušnika i partnere u tajnim službama.  Poznato je kako je Bulger prije nekoliko godina jednom svom tajnom partneru kazao "da ne možeš preživjeti bez prijatelja u policiji i FBI-u", a to je poslije i sam dokazao. Smatra se kako je upravo Bulgerova priča bila inspiracija za Oscarom nagrađeni film "The Departed" Martina Scorsesea.

Bulger je sad suočen s optužnicom za 19 ubojstava, a većina dokaza pojavila se nakon što je otkriven kao FBI-jev doušnik.

Pročitajte više