Troje optuženih u slučaju kobnog predoziranja lijekovima Anne Nicole Smith

SUD U Los Angelesu je optužio 40-godišnjeg odvjetnika Howarda K. Sterna te dvoje liječnika, 40-godišnjeg dr. Sandeepa Kapoora i 61-godišnju dr. Khristine Eroshevich, za smrt američke starlete Anne Nicole Smith koja je preminula 8. veljače 2007. od posljedica predoziranja lijekovima.

Howard Stern je inače bio odvjetnik Anne Nicole Smith, a njihov je odnos kasnije prerastao u vezu. Stern je jučer uhićen, kao i dr. Kapoor, pod optužbom da su sudjelovali u protuzakonitom pribavljanju lijekova koji se izdaju isključivo na recept, a za Annu Nicole Smith.

S jednakim optužbama će se suditi i dr. Eroshevich čije se pojavljivanje pred sudom u Los Angelesu očekuje u ponedjeljak.

Stern i Kapoor su nakon inicijalnog pojavljivanja pred sudom trebali biti zadržani u pritvoru, međutim sudac im je svakom odredio jamčevinu od 20.000 dolara nakon čijeg su plaćanja pušteni da se od optužbi brane sa slobode.

Prekršili su liječnički kodeks

Državni tužitelj u Kaliforniji Jerry Brown je rekao da su Stern i dvoje liječnika planski nabavljali lijekove pokojnoj Anni Nicole Smith koja je na nezakonit način došla do "tisuća pilula" i konzumirala ih. Također je rekao da je jasno da je Nicole Smith bila ovisna o tim lijekovima.

"Ovi liječnici su imali medicinsku obvezu izdavanja lijekova sukladno profesiji. Dokazi će pokazati da nije bilo tako", zaključio je Brown.

Anna Nicole Smith umrla je s 39 godina. Proglašena je mrtvom nakon što je u nesvijesti pronađena u svojoj hotelskoj sobi u jednom hotelu blizu Hollywooda. Utvrđeno je da je umrla od slučajnog predoziranja lijekovima.

U sobi pronađene stotine tableta

Tijekom protekle dvije godine trajala je istraga o okolnostima njene smrti te je utvrđena odgovornost Sterna, Kapoora i Eroshevich koji su joj omogućili da dođe do lijekova.

Obdukcijom i toksikološkom analizom je utvrđeno da se u njenom tijelu nalaze tragovi smrtonosne kombinacije lijekova uključujući tri vrste antidepresiva. Otkriveni su i tragovi lijeka koji stimulira rast i reprodukciju stanica u ljudskom tijelu kao i lijeka protiv nesanice.

U njenoj hotelskoj sobi je pronađeno oko 600 komada tableta raznih vrsta. Riječ je o lijekovima koji se izdaju na recept i koja ona u to vrijeme nije smjela trošiti u količinama u kojima je to činila. Stern joj je pomoću svoga imena pomagao da dođe do lijekova, a u svemu su sudjelovali i optuženi liječnici.

Eroshevich je bila njena psihijatrica, a Kapoor liječnik opće prakse. Optužba ih tereti da su joj lijekove nezakonito izdavali od lipnja 2004. do siječnja 2007. godine, svega nekoliko tjedana prije njene smrti.

Optuženi su i za izdavanje lijekova na recept na lažno ime, a čini se da su to činili kako bi prikrili njen identitet.

R.I.
Foto: AFP (Arhiva)

Pročitajte više