Trojica Bjelorusa sabotirala prugu. Svaki od njih osuđen na preko 20 godina zatvora

Foto: Twitter

TROJICA Bjelorusa su osuđena na zatvorske kazne od 21 do 23 godine jer su pokušali spriječiti transport vojne opreme u Ukrajinu tijekom prvih dana ruske invazije, obavijestili su iz Centra za ljudska prava Gomel Spring. Oleg Molčanov, Dmitrij Ravič i Denis Dikun su osuđeni jer su zapalili razvodni ormarić na stanici Zherd-Ostankovichi na željezničkoj pruzi koja vodi prema Ukrajini.

Navedeni incident se dogodio 28. veljače, što je bio peti dan ruske invazije na Ukrajinu. Zbog djelovanja "željezničkih partizana" neko je vrijeme bilo onemogućeno funkcioniranje semafora i skretnica na ovoj dionici pruge. Sud u bjeloruskom Gomelu optužio ih je po člancima "terorizam", "izdaja", "namjerno oštećenje komunikacijskih pravaca" i "sudjelovanje u ekstremističkoj skupini".

Optuženima je prijetila smrtna kazna

Sud je Molčanova osudio na 21 godinu zatvora, Raviča na 22 godine, a Dikuna na 23 godine. Također, svaki od njih je kažnjen s 4800 bjeloruskih rubalja (otprilike 1916 američkih dolara), a imovina pronađena tijekom pretresa je zaplijenjena, piše ukrajinska Pravda

Inače, Istražni odbor Bjelorusije je krajem lipnja objavio završetak istrage protiv Molčanova, Raviča i Dikuna. Tada su iz Istražnog odbora naveli da bi se muškarci mogli suočiti s maksimalnom smrtnom kaznom zbog počinjenja ovih kaznenih djela.


 

Pročitajte više