Trojica carinika dobila 11 godina zatvora i moraju vratiti milijune kuna u proračun

BERNARD IVANIĆ, Davor Plavetić i Ivan Trbušić, carinici s Maljevca, danas su na karlovačkom sudu proglašeni krivima te su zajedno dobili 11 godina zatvora zbog toga što su trećim osobama omogućili izbjegavanje plaćanja carine i PDV-a.

Uz njih je bilo optuženo još sedam carinika koji su dobili oslobađajuće presude. Ivanić je osuđen na četiri godine zatvora, dok su Plavetić i Trbušić dobili po tri i pol godina robije. Trojac, uz zatvorske kazne, mora vratiti i novac koji je država izgubila njihovim radnjama.

Ivanić u proračun mora vratiti 1,74 milijuna kuna

Ivanić tako u proračun mora uplatiti 1,74 milijuna kuna, Plavetić 669 tisuća kuna, a Trbušić 126 tisuća kuna. Uz to moraju platiti i kamate na te iznose. Desetoricu carinika je Državno odvjetništvo teretilo da su od 8. svibnja 1998. godine do 16. rujna 1999. godine u više navrata na Carinskoj ispostavi Maljevac zajednički ovjeravali i potpisali prijave za uvoz, izvoz i prijevoz robe iz drugih zemalja preko Hrvatske u BiH iako ta roba nikada nije izašla iz Hrvatske.

Državno odvjetništvo je tvrdilo kako su na taj način oštetili proračun za 5,5 milijuna kuna. Odvjetništvo je najavilo da će se žaliti na oslobađajuće presude, a obrane trojice osuđenih na visinu kazne.

Pročitajte više