"Trol" Assange razočarao Trumpove fanove, ipak obećaje objaviti nove tajne dokumente do izbora

Foto: FAH

JULIAN ASSANGE, osnivač Wikileaksa, već neko vrijeme najavljuje dramatično "iznenađenje u listopadu".

Najava je naišla na oduševljenje političkih protivnika predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton. U taboru njenog suparnika Donalda Trumpa nadaju da će Wikileaks objaviti dokumente koji će inkriminirati Clinton i ugroziti njene šanse na nadolazećim izborima.

Umjesto novih dokumenata, promocija knjige

4. rujna Assange se zaista obratio putem videolinka u sklopu konferencije za javnost koja je organizirana povodom desete godišnjice Wikileaksa. Međutim, samo obraćanje došlo je kao razočaranje onim koji su se nadali novom velikom curenju tajnih podataka.

Umjesto toga, Assange i njegovi kolege iskoristili su događaj visokog publiciteta, koji je bilo moguće uživo pratiti na internetu, da bi čestitali sami sebi na dosadašnjim uspjesima, regrutirali nove članove i reklamirali novu knjigu "Wikileaks Files", prenosi IB Times.

Tek pri kraju obraćanja, Assange je najavio objavu novih dokumenata: "Imamo mnogo novih nadolazećih objava...materijal koji će Wikileaks objaviti prije kraja godine ima veliki značaj i utjecat će na tri moćne organizacije u tri moćne države, a otkrit ćemo i informacije koje smo najavili o američkom izbornom procesu".

Novi dokumenti "u sljedećih deset tjedana"

Assange je obećao da će novi dokumenti biti objavljeni u sljedećih deset tjedana, te da će svi dokumenti vezani uz SAD izići prije predsjedničkih izbora 8. studenog. Osim uz izbore, objave će biti vezane uz Google, trgovinu oružjem, naftom, ratove i samog Assangea.

Osnivač Wikileaksa je priznao "ogromna očekivanja u Americi" te najavio da će "neka od tih očekivanja biti djelomično ispunjena". Usto se pokušao ograditi od najava da će ove objave uništiti Clintoničinu kampanju.

"Krivo se citira mene i Wikileaks publikacije da bi se sugeriralo kako ja želim naštetiti Hillary Clinton ili da ne volim Hillary Clinton. Sve su to neistine", objasnio je Assange.

 Wikileaks je već imao utjecaj na izbornu kampanju objavom emailova sa servera Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC) koji sugeriraju pristranost demokratskog stožera u izbornoj utrci između demokratskih kandidata Clinton i Bernieja Sandersa. Ta je afera dovela do brojnih ostavki u DNC-u.

Fanovi ga nazvali "trolom"

No samo porijeklo dokumenata dovelo je do još veće afere. Američke obavještajne službe gotovo su sigurne da su ruski špijuni hakirali emailove i proslijedili ih Wikileaksu, što ukazuje na zabrinjavajuću suradnju između ove aktivističke organizacije i Moskve.

Na izravno pitanje da li podržava Trumpa, Assange je odgovorio da "žali i Clinton i Trumpa" jer su oboje "rastrgani vlastitom ambicijom, iako na različite načine".

Fanovi Trumpa i Wikileaksa nisu krili svoje razočaranje online, nazivajući ga "trolom". Ekscentrični voditelj, teoretičar zavjera i veliki Trumpov obožavatelj Alex Jones ocijenio je konferenciju Wikileaksa "jedinicom".

Pročitajte više