Troskot: MOL preko Ine izvlači novac i onda kupuje benzinske po Poljskoj

Screenshot: HRT

NADZORNI odbor Ine jučer je na sjednici primio ostavke mađarskih članova Uprave Ine te je na prijedlog vlade opozvao preostale članove Uprave.

Potom je Nadzorni odbor imenovao novu Upravu, a novi šef Uprave je Péter Ratatics. O modelu upravljanja Inom za emisiju U mreži Prvog govorili su Damir Habijan iz HDZ-a, SDP-ova Sanja Radolović, Mostov Zvonimir Troskot te Hrvoje Zekanović iz HDS-a.

Habijan: Novi članovi Uprave trebaju pronaći novi model upravljanja

Habijan kaže kako se od novih članova Uprave očekuje da u vremenu od šest mjeseci porade na tome da se promijeni ovaj način korporativnog upravljanja. 

"Svjedoci smo da dosadašnji način upravljanja Inom definitivno nije bio dobar. Na njima je da pronađu novi model da bude puno transparentniji i efikasniji. Ako govorimo o Upravi, to je njihov zadatak. Dioničari su ti koji moraju razmišljati o tome da se otvore razgovori o promjeni međudioničarskog ugovora, ali za svaki ugovor potrebne su dvije strane", rekao je Habijan U mreži Prvog.

Radolović: Ina je desetljećima krava muzara HDZ-a, ovaj model odgovara MOL-u

SDP-ovka Radolović je istaknula kako je jasno da ovaj model odgovara MOL-u. Kaže da SDP traži da se napokon donese Nacionalna energetska strategija koju Hrvatska nema.

"Ovako se pokazalo da je Ina već desetljećima HDZ-ova krava muzara. Ništa se ne mijenja s promjenom vođe HDZ-a. Sad se više ne pljačkaju milijuni, sad se pljačkaju milijarde. Ne vidimo kako će osobe koje su sjedile u revizorskom odboru Ine, a sada sjede u Upravi, to promijeniti. Takav model nije održiv. Prvo je bilo da je HDZ očistio sustav od lopova, Sanader je bio lopov, a onda 2017. Ćorić potpisuje memorandum na nagovor gospodina Plenkovića. Zatvara se rafinerija u Sisku i dalje se u potpunosti predaje Ina MOL-u", rekla je Radolović.

Habijan se nadovezao te rekao kako je fascinantno da oporba u slučaju Ine spominje povijest koja je za njih počela HDZ-om. HDZ-ovac tvrdi da oporba zaboravlja kada je i kako sve počelo.

"U trenutku kada se prodaje 25 posto dionica, plus jedna, bila je ponuda i OMV-a, ne samo MOL-a. Uvjeti iz natječaja i kasnije kad je došlo do sklapanja ugovora s MOL-om su promijenjeni. Neki uvjeti su bili mnogo povoljniji u samom ugovoru o kupoprodaji. Ne bih volio da se vraćamo u prošlost", rekao je.

Zekanović: Te ljude treba strpati u zatvor

Troskot kaže da vidi problem sustava i izražava zabrinutost što je vladajuća stranka "obezglavila vodeću energetsku agenciju HERA-u".

"U ovom trenutku imate apsurdnu situaciju da su članovi Upravnog vijeća u ostavci, da bi zamijenili članove HERA-e, to treba izglasati u saboru putem javnog natječaja koji još nije raspisan. Ova atmosfera je takva da je ovo možda najveća kriza, a vi nemate regulatornu agenciju koja bi to trebala nadzirati. Nitko ne postavlja pitanje da imamo pet članova Upravnog vijeća HERA-e, tri u HEP-u i tri u Ini. HERA tu nema nikakvu ulogu u odabiru u Upravnom vijeću HEP-a i Ine, a ona bi to trebala nadzirati", veli Troskot.

Zekanović je izjavio kako postoje problemi u upravljanju Ine i da ih treba rješavati. Misli da je jedini način da se ti problemi riješe jest da se ide načinom kojim se sada ide - promjenom menadžmenta.

"Te ljude treba strpati u zatvor. Vidim da je vlada oko toga odlučna i ja to pozdravljam. Kolege iz oporbe stalno pokušavaju progurati narativ o korupciji i antikorupciji. Ne radi se o stvarnoj borbi protiv korupcije jer ako ne bude tema korupcija, oni će smisliti temu smjene nekog ministra. Ovo je velika korupcijska afera, ali ta ekipa se ne bavi time da bi se riješila korupcija, nego se bavi da bi dobili političke bodove", kazao je Zekanović.

Radolović se nadovezala na Zekanovićeve izjave i rekla da je on kao "žetončić" prešao iz oporbe u Plenkovićevu vladu i da je "poskidao sva ogledala". 

"On živi u nekom paralelnom svemiru. Škugoru se mogao prodavati plin po 20 eura, sada ga se prodaje HEP-u i građanima po 41 euro. Očito da Zekanović ne zna kako građani u Hrvatskoj žive u siromaštvu i zašto smo rezignirani pljačkom Ine od milijardu kuna", rekla je SDP-ovka.

Troskot: MOL izvlači novac preko Ine

Troskot je istaknuo kako se po MOL-ovoj strani, koja šuti cijelo vrijeme, da njima plinski biznis nije toliko interesantan koliko nafta.

"Mi smo zatražili izvještaj o transfernim cijenama koji nije objavljen na Zagrebačkoj burzi, da vidimo cijene po kojima se to prodaje kao sirovu naftu u Mađarsku i po kojoj mi to kupujemo kao naftne derivate. MOL preko Ine izvlači novac i onda kupuje benzinske crpke po Poljskoj", rekao je Troskot gostujući U mreži Prvog.

 

Pročitajte više