Troskot: Plenković nije blizu formiranja većine. Ne znam odakle njegov optimizam

Foto: N1

Zvonimir Troskot iz Mosta u programu N1 televizije komentirao je pregovore oko nove saborske većine. Iako je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak izjavio da imaju 83 ruke, Troskot smatra da tehnički premijer ipak nije blizu formiranja većine.

"Ne znam otkud izvor Plenkovićeva optimizma. Smatramo da to nije riješeno i da nemaju većinu", kazao je.

Pojasnio je zašto Most predlaže da šef DP-a Ivan Penava bude novi predsjednik sabora, navodeći da su tri razloga za to.

"DP je u ovom trenutku na vagi i treba im nešto ponuditi"

"Nekoliko je razloga. Prvi je da je Most već nekoć bio u toj situaciji. Istina je da je SDP osvojio kao oporba najviše mandata, ali Most je 2015. s 13 mandata stvarno dobio predsjednika sabora i nekoliko resora. Drugo, relativno više je dobila desnica – HDZ, DP i Most. Ima smisla da jedna takva osoba koja je sad na vagi bude predsjednik sabora. Treći argument, SDP jest dobio broj mandata kao i 2020., ali tad se nije dogodilo da je predsjednik Republike bio u aktivnoj kampanji za SDP i njegovim angažmanom je ostvaren isti broj mandata kao i 2020. godine", rekao je Troskot.

"DP je u ovom trenutku na vagi i morate im ponuditi nešto što bi bilo politički oportuno njima", dodao je.

Troskot je ukazao na još jednu stvar koju bi nakon pregovora mogli saznati o DP-u. “Ključna stvar je da će Penava imati ključnu ulogu i pokazat će se tko zapravo vodi DP – Penava ili Radić, to će sad sve izaći na vidjelo.”

Osvrnuo se i na moguće koalicije i scenarije. "Ne mogu vidjeti zajedno u vladi Ćipu i Pupovca, to bi bila koalicija koja bi bila presedan, ne vidim to osobno, ne znam kako bi se to uspjelo spojiti i kako bi oni to pravdali pred svojim biračima."
 

Pročitajte više