Trovanje Navalnog novičokom je Putinova poruka Rusima i svijetu

Screenshot: Sky News

RASPRAVA oko toga što se točno dogodilo ruskom oporbenjaku Alekseju Navalnom i dalje traje, ali danas su stvari mnogo jasnije nego prije dva tjedna, kad mu je pozlilo na avionu iz Tomska u Moskvu. 

Znamo da je popio čaj u aerodromskom kafiću u Tomsku prije polijetanja i da se onda srušio na letu za Moskvu. Nakon kratkog liječenja u ruskoj bolnici, gdje su liječnici negirali da je otrovan i protivili se njegovom premještanju u bolnicu u Njemačkoj, Navalni, koji je u međuvremenu pao u komu, na kraju je ipak prevezen u Berlin. 

>>Aleksej Navalni je otrovan novičokom. Što je to uopće?

Istim otrovom, izumljenim u SSSR-u, otrovan Sergej Skripal

U srijedu je njemačka vlada otkrila kako je forenzička analiza u vojnom laboratoriju potvrdila da je Navalni zaista otrovan, i to vojnim nervnim otrovom iz skupine novičok, čija je proizvodnja počela u Sovjetskom Savezu.

Radi se o istoj vrsti otrova, podsjetimo, za koju je britanska vlada nakon forenzičke analize potvrdila da su njime otrovani bivši ruski dvostruk špijun Sergej Skripal i njegova kći u engleskom gradu Salisburyju 2018. Isto je potvrdila i međunarodna Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) nakon dodatne analize u švicarskom laboratoriju u Spiezu. Švicarske su vlasti pak u rujnu te godine objavile da je njihova obavještajna služba uhvatila dvojicu ruskih špijuna koji su pokušali hakirati dotični laboratorij te su ih protjerali iz zemlje.

Iako su Skripaljevi preživjeli, Britanka Dawn Sturgess, koja je nehotice došla u kontakt s otrovom koji su ruski agenti odbacili, umrla je od trovanja. Skripaljevi su upali u komu nakon kontakta s otrovom, baš kao i Navalni, ali britanski liječnici ipak su ih uspjeli spasiti. Što se Navalnog tiče, iako mu se stanje popravilo, još uvijek je u komi. 

>>GRU - tajna služba koja ubija i hakira za Putina

Ruski atentatori, koji su doputovali u Salisbury prije trovanja Skripala i napustili grad nakon toga, pri čemu su uhvaćeni na nadzornim kamerama i identificirani, agenti su moćne ruske vojno-obavještajne službe GRU, Aleksandar Miškin i Antonij Čepiga 

Novičok nije otrov koji se može nabaviti u dućanu

Zaključak da je Navalni otrovan novičokom donesen je "izvan svake sumnje", priopćila je njemačka vlada, tražeći usto od ruske vlade hitno pojašnjenje. Iako Angela Merkel nije to izričito izjavila, dokazi prilično jasno vode sve do Kremlja i vrata ruskog predsjednika Vladimira Putina, piše Guardian. 

Neki se otrovi mogu kupiti u dućanu, ali novičok je otrov koji je proizvela samo jedna zemlja - Sovjetski Savez, odnosno njegova nasljednica Rusija. Putin je usko povezan s programom proizvodnje, skladištenja i razvijanja tehnika primjene malih količina novičoka koji se nastavio nakon raspada Sovjetskog Saveza i kraja hladnog rata, smatraju zapadne obavještajne službe. 

Zasad se ne zna tko je točno otrovao Navalnog - agenti GRU-a, domaće obavještajne službe FSB (nasljednik KGB-a) ili neke treće organizacije, ali jasno je da korištenje novičoka nije slučajno. No u međuvremenu se saznalo i da je Navalni bio pod nadzorom. Tim više je jasno da nije mogao biti otrovan bez da ruske tajne službe to znaju.

To je, piše Guardian, svojevrsna podsjetnica ostavljena na mjestu zločina, odnosno u tijelu žrtve. Koristeći novičok, Moskva je poslala i prijeteću poruku i poruku prezira prema svojim političkim protivnicima u isto vrijeme. Ciljana publika je u isto vrijeme i ruska javnost i zapadne zemlje. 

Otrovani čaj kao zaštitni znak ruskog režima

"Samo vlada može ovo izvesti", komentirao je pomoćnik Navalnog, Ivan Ždanov, u srijedu na Twitteru. Ruski državni mediji za to su vrijeme objavljivali niz nevjerojatnih objašnjenja za Navalnovu "bolest", dok Kremlj inzistira da se nema što istražiti. A ipak, zaključuje novinar Guardian Luke Harding, suptilna poruka je jasna: da izdajice koji prkose državnoj vlasti mogu očekivati uobičajenu kaznu. 

Otrovani čaj svojevrsni je zaštitni znak Putinovog režima, ali i KGB-a prije toga. Bivši ruski špijun i disident Aleksandar Litvinenko otrovan je tako ni manje ni više nego polonijem koji mu je podmetnut u čaj u Londonu 2006. Umro je u roku od nekoliko dana, u teškim mukama. Stoga činjenica da je Moskva dopustila da se Navalnog prebaci u Berlin, gdje je otrov identificiran u njegovom tijelu, sugerira da Putin zapravo želi da svijet zna o čemu se radi. 

Zašto baš sada?

Glavno pitanje sada nije stoji li Kremlj iza Navalnovog trovanja nego - zašto baš sada? Navalni je dosad mnogo puta uhićivan, pritvaran, osuđivan, kako zbog prosvjedovanja bez dozvole tako i zbog navodne korupcije (za što tvrdi da je klasična politički motivirana presuda kakvih nije nedostajalo u Putinovoj Rusiji), pa i fizički napadan - zelena kemikalija kojom je poprskan 2018. zamalo ga je oslijepila na jedno oko. Ali trovanje novičokom u čaju ipak je razina iznad svega ovoga. 

Jedna je teorija da su ga prestrašili nedavni prosvjedi u Bjelorusiji, ali i na istoku Rusije, gdje građani Kbarovska tjednima prosvjeduju protiv smjene popularnog gradonačelnika. Putin svakako želi izbjeći masovne prosvjede kakvi su snašli Aleksandra Lukašenka nakon po svemu sudeći ukradenih izbora. 

No vanjska politika također bi mogla biti faktor. Putin je zasigurno svjestan da će, u slučaju da Donald Trump izgubi izbore u studenom, novi američki predsjednik Joe Biden donijeti sa sobom drukčiju i agresivniju politiku prema Rusiji. Putin, s dobrim razlogom, vjeruje da od Trumpa neće doći osude ni sankcije zbog Navalnovog trovanja.  

Pročitajte više