Trump bi u Transpacifički trgovinski sporazum, no želi bolje uvjete od Obaminih

Foto: Hina/EPA 

AMERIČKI predsjednik Donald Trump rekao je da će se SAD pridružiti Transpacifičkom partnerstvu, multinacionalnom trgovinskom savezu iz kojeg je njegova administracija izišla prošle godine, ponudi li "temeljno bolje" uvjete od onih koje je osigurala na prijašnjim pregovorima. 
 
 
Njegovi komentari na Twitteru objavljeni su sinoć samo nekoliko sati pošto je neočekivano naznačio da bi se SAD mogao ponovno priključiti Transpacifičkom partnerstvu.
 
Trump je ranije republikanskim senatorima rekao da je pozvao američkoga trgovinskog predstavnika Roberta Lighthizera i ekonomskog savjetnika Bijele kuće Larryja Kudlowa da ponovno počnu pregovore.
 
Priključit će se samo ako dogovor bude bolji od onog predloženog Obami
 
U svojoj poruci na Twitteru ustvrdio je da će se SAD "priključiti TPP-u samo ako dogovor bude temeljno bolji od onoga koji je predložen predsjedniku Obami".
 
Mi već imamo BILATERALNE dogovore sa šest od 11 država u TPP-u i radimo na tome da se dogovorimo s najvećom od tih zemalja, Japanom, koji nas je u trgovinskom smislu godinama teško pogađao!", istaknuo je američki predsjednik.
 
U Aziji skeptični
 
Kreatori politika na azijsko-pacifičkom prostoru danas su skeptično odgovorili na prvotnu objavu o mogućnosti američkog priključenja trgovinskom sporazumu.
 
"Ako je istinito, pozdravljam to", rekao je japanski ministar financija Taro Aso novinarima nakon sastanka vlade i prije Trumpova tvita. Aso je dodao da se te činjenice moraju provjeriti.
 
Trump je "osoba koja može temperamentno promijeniti mišljenje i onda sljedeći dan reći nešto drugo", rekao je Aso.
 
Novozelandska premijerka Jacinda Ardern također je izdvojila izazove američkog priključenja savezu.
 
"Pokaže li se da SAD iskreno želi ponovno u savez, to će pokrenuti posve nov proces", kazala je Ardern novinarima u Aucklandu.   

Pročitajte više