Trump dovukao cijeli Senat u Bijelu kuću na tajni brifing o Sjevernoj Koreji

Foto: FAH

PREDSJEDNIK SAD-a Donald Trump doveo je čitav Senat (gornji dom parlamenta) jučer popodne u Bijelu kuću kako bi od njegove administracije dobili naveliko eksponirani povjerljivi brifing o krizi sa Sjevernom Korejom - ali senatori nisu bili previše impresionirani.

"Bio je ok brifing. Ono o čemu smo razgovarali sam već znao. Nisam siguran da bih sam organizirao današnji brifing, ali cijenim - znate, oni su sastavili sjajan tim", rekao je diplomatično senator Bob Corker koji dolazi iz Republikanske stranke, kao i sam Trump.

Bijela kuća nije objasnila svoju politiku prema Sjevernoj Koreji

Istaknuti republikanski senator i česti kritičar predsjednika Trumpa John Mccain također je rekao za CNN da "nije čuo ništa novo jer je već bio intenzivno brifiran ranije". Dodao je da se radi o "vrlo ozbiljnoj situaciji, kao što je već znao prije nego je otišao tamo".

Jedan neimenovani republikanski senator požalio se novinaru Washington Posta da Bijela kuća "nije ponudila niti jasne odgovore o tome koja je njena politika u vezi Sjeverne Koreje i testiranja interkontinentalnih balističkih projektila".

Drugi senatori, posebno oni iz Demokratske stranke, bili su još manje suzdržani u kritici. "I dalje sam zbunjen zašto je cijeli Senat morao biti doveden u Bijelu kuću, umjesto da smo to obavili ovdje", rekao je senator Richard Blumenthal, referirajući se na Capitol na kojem su smješteni Senat i Kongres.

"Igrokaz za javnost" i "prilika za naslikavanje"

"Meni se to činilo kao igrokaz za javnost. Ozbiljno mislim da sam sve te informacije mogla dobiti čitajući novine", bila je oštra demokratska senatorica Tammy Duckworth. Senator Chris Coons također je kazao kako "im nisu predstavljene nikakve vojne opcije", iako je brifing bio "otrežnjujuć".

Senator John Martin naveo je za New York Times kako je i Trump sudjelovao na brifingu koji su vodili ministar obrane James Mattis, ministar vanjskih poslova Rex Tillerson, načelnik združenog vojnog zapovjedništva Joseph Dunford i ravnatelj nacionalne obavještajne zajednice Dan Coats. Trump je izveo svoj "nastup sa smiješnim pridjevima dok je 80 pari očiju nevidljivo kolutalo", zajedljivo je primijetio Martin.

Senator Chris Murphy, koji je na svom Twitter profilu nazvao brifing "prilikom za naslikavanje" (eng. photo op) povodom sto dana Trumpovog predsjedničkog mandata, opisao ga je za CNN kao "priliku da (Trumpova administracija) pokaže da je ozbiljna".

 

 

Pročitajte više