Trump ipak neće tražiti da se mlađima od 21 godine zabrane puške

Screenshot: BBC

AMERIČKI predsjednik Donald Trump objavio je svoj plan reforme za sprečavanje pucnjava u školama, ali u njemu nema zabrane kupovine poluautomatskih pušaka za mlađe od 21 godine, iako je sam posljednjih tjedana otvoreno pozivao da se takva zabrana uvede. 
 
Ali zato njegov plan uključuje drugi kontroverzni prijedlog koji je iznio: onaj o naoružavanju i pružanju obuke za korištenje vatrenog oružja učiteljima koji bi trebali služiti kao zaštita od naoružanih napadača.
 
Trump je na Twitteru opravdao izostanak prijedloga za zabranu mlađima od 21 godine nedostatkom političke podrške, “blago rečeno” i dodao kako će “promatrati sudske slučajeve i odluke prije djelovanja”.
 
Ipak, Trump je najavio da će reforma uključivati “vrlo snažno poboljšanje i jačanje pozadinskih provjera koje će Bijela kuća u potpunosti podržati”, kao i zabranu “bump stockova”, trenutno legalnih dodataka koji poluautomatskim puškama omogućuju simulaciju automatske paljbe.  
 
 
Prema trenutnim zakonima, američki građani moraju imati 21 godinu da bi kupili pištolj, ali samo 18 godina da bi kupili pušku, i to u licenciranim trgovinama, javlja BBC. U slučaju privatne prodaje minimalna dob za pištolje je 18 godina, dok minimalne dobi za puške nema. 
 
Prije dva tjedna rekao je da NRA nema moć nad njim
 
Bijela kuća objavila je svoj paket reformi nakon pokolja u Srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas u Parklandu, Florida. Ubojstvo 17 učenika i učitelja u ovoj školi od strane bivšeg učenika potreslo je zemlju ali nažalost, riječ je samo o zadnjoj takvoj tragediji u nizu. Prema riječima dužnosnika Bijele kuće, ovaj plan je ispunjenje Trumpova obećanja da će poduzeti konkretne mjere nakon pokolja u Parklandu.
 
Trump je iznenadio i pristaše i protivnike kada je, na sastanku sa senatorima povodom ove tragedije, optužio članove vlastite Republikanske stranke da su “prestravljeni” zbog Nacionalne udruge za puške (NRA), moćnog lobija protiv regulacije oružja kojem je i sam inače vrlo sklon. NRA ima “veliku moć nad vama ljudima”, ali “nema moć nada mnom”, rekao je tada Trump. Ali sudeći prema konačnom prijedlogu zakona, izgleda da je NRA ipak natjerala Trumpa da se još jednom predomisli.
 
 
 

 

Pročitajte više