Trump je danas otpustio svojeg trećeg savjetnika za nacionalnu sigurnost. Zašto?

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump iznenada je otpustio svog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona zbog neslaganja u odnosu prema Sjevernoj Koreji, Iranu, Afganistanu i Rusiji, pri čemu je Bolton zauzimao znatno oštriji stav od Trumpa.

"Obavijestio sam Johna Boltona prošle noći da njegove usluge više nisu potrebne Bijeloj kući. Izrazito se nisam slagao s mnogim njegovim prijedlozima, kao i drugi u administraciji, te sam stoga zatražio od Johna ostavku, koju sam dobio ovog jutra", napisao je Trump na Twitteru.

Trump namjerava objaviti ime novog savjetnika za nacionalnu sigurnost idućeg tjedna.

Treći savjetnik za nacionalnu sigurnost

Bolton, treći savjetnik za nacionalnu sigurnost Donalda Trumpa, i vodeći "jastreb" u njegovoj administraciju, tražio je od predsjednika oštriji stav prema brojnim državama, poput Sjeverne Koreje.

Bolton, glavni arhitekt Trumpove politike prema Iranu, također je zagovarao oštriji pristup prema Rusiji, Afganistanu i Venezueli.

Sada već bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost preuzeo je tu dužnost u travnju 2018., od H. R. McMastera, te se ponekad sukobljavao s državnim tajnikom Mikeom Pompeom, jednim od najvećih Trumpovih "lojalista" u administraciji.

"Ponudio sam ostavku sinoć i predsjednik Trump je rekao: 'Razgovarajmo o tome sutra'", napisao je na Twitteru John Bolton.

Trump se ponekad šalio s Boltonovim ratobornim i intervencionističkim imidžom te je navodno rekao u Ovalnom uredu, prilikom jednog susreta, da "John nikada nije vidio rat koji ne voli".

"Svi znate velikog Johna Boltona. On će vas bombardirati. On će vam uzeti cijelu zemlju", znao se našaliti Trump, predstavljajući Boltona vođama drugih zemalja.

Tko će ga naslijediti? 

Trumpov izaslanik za Sjevernu Koreju, Stephen Biegun, spominje se kao mogući Boltonov nasljednik.

"Biegun, poput Pompea, razumije da je predsjednik predsjednik i da on donosi odluke", rekao je za Reuters izvor blizak Bijeloj kući.

John Sullivan, zamjenik državnog tajnika za kojeg se očekuje da će biti imenovan veleposlanikom u Rusiji, također je jedan od kandidata.

Bolton se protivio mirovnom planu za Afganistan, koji uključuje primirje s talibanima te je protivnik povlačenja američkih snaga iz te zemlje.

Američki su dužnosnici rekli da je Bolton odgovoran za neuspjeh veljačkih pregovora u Hanoiu s Kim Jong-unom, preporučujući popis beskompromisno čvrstih zahtjeva koje je Kim odbio.

Pročitajte više