Trump: Kina ne želi da pobijedim na sljedećim izborima

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump je izravno optužio Kinu da ga želi spriječiti da pobijedi na sljedećim parlamentarnim izborima zbog njegove odlučnosti u vezi trgovinskih pitanja.

Washington i Peking se mjesecima spore u vezi carina koje je pokrenuo Trump koji traži veću otvorenost kineskog tržišta za proizvode "made in USA".

"Nažalost, otkrili smo da se Kina pokušava uplesti u izbore u studenom 2018. protiv moje administracije", rekao je na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

"Oni ne žele da pobijedim, ili da mi pobijedimo, jer sam prvi predsjednik koji se suprotstavio Kini u tom predmetu", dodao je.

Napad na robu

Trump je već optužio sredinom rujna Peking da ga pokušava politički ugroziti napadom na robu iz država gdje mu je izborno tijelo tradicionalno vjerno.

Suočena s tim optužbama, Kina je odlučno demantirala svaku upletenost i zahtijeva više poštovanja Sjedinjenih Država.

U utorak u govoru na Općoj skupštini UN-a američki predsjednik je ponovo zahtijevao pravednu i uravnoteženu trgovinu i kritizirao trgovinsku neravnotežu s Pekingom koja se "ne može tolerirati".

Istovremeno Kina smatra da nije moguće nastaviti trgovinske pregovore sa Sjedinjenim Državama s "nožem pod grlom".

Trgovinski rat između Washingtona i Pekinga pogoršao se u ponedjeljak stupanjem na snagu dodatnih carinskih pristojbi od 10 posto na kineske proizvode koje obuhvaćaju 200 milijardi dolara godišnjeg uvoza. 

Pročitajte više