Trump održao skup u zloglasnom njujorškom kvartu. Sve je dio izborne strategije

Foto: EPA

Donald Trump održao je predizborni skup u njujorškoj četvrti Bronx kako bi pokušao pridobiti glasove Afroamerikanaca i Hispanoamerikanaca uoči predsjedničkih izbora u studenom. Bio je to prvi Trumpov skup u New Yorku u osam godina. 

Republikanski predsjednički kandidat pokušava prodrijeti među birače etničkih manjina. Nedavna anketa New York Timesa pokazuje da demokrat Joe Biden gubi potporu među etničkim manjinama u ključnim državama. Bronx je većinski hispanoamerička i crnačka četvrt te uporište demokrata. Suočava se vrlo visokim stopama kriminala i smatra se najopasnijim od pet gradskih okruga.

Trump je okupljenima govorio o svojoj povezanosti s New Yorkom, gradom u kojem je stekao velik dio svog bogatstva i slave. "Nadahnuli smo cijeli svijet", rekao je na početku svog otprilike 90-minutnog govora, ali tvrdi da grad sada "propada", opisujući ga kao mjesto prožeto kriminalom i lošom infrastrukturom. 

Policija uklonila protuprosvjednike

Kaže kako manjinski birači osjećaju ekonomske posljedice zbog odluka Bidena i rekordne razine migranata koji prelaze američko-meksičku granicu. "Najveći negativni učinak ilegalnih migracija je na našu crnačku populaciju i našu latinoameričku populaciju, koje gube poslove, stanove, gube sve što mogu izgubiti", naveo je Trump. 

Postojala je zabrinutost kako će Trump biti dočekan u Bronxu. "Volio bih da jednostavno nestane. Nitko koga znam ne podržava ga", rekao je jedan čovjek za New York Times uoči skupa. Okupili su se i protuprosvjednici, ali ih je uklonila policija. 

Bilo je i onih koji podržavaju Trumpa, hvaleći njegovu spremnost da izađe iz svoje zone komfora. "Ovo je hrabar potez, njegov dolazak u Bronx. Ono što je napravio ovdje je za veliko poštovanje", kazao je Geoffrey Davis. 

Studenti okrenuli leđa tijekom Bidenovog govora

Objasnio je kako podržava Trumpa jer "kada je on bio predsjednik, nije bilo ratova". Thamar Corniel, Trumpov pristaša koji je rođen u Dominikanskoj Republici, dodao je: "Njemu je Amerika na prvom mjestu." 

Biden i Trump nalaze se u tijesnoj utrci uoči izbora 5. studenog. Trump sve više pokušava prodrijeti među manjinske zajednice u nadi da one mogu napraviti razliku u ključnim državama. Prošlog mjeseca je posjetio trgovinu u Harlemu. 

Zatim je govorio na gala svečanosti za crnačku konzervativnu federaciju, organizaciju koja radi na proširenju podrške republikancima među crnim glasačima. Nedavna anketa je pokazala kako Trump pobjeđuje Bidena u pet ključnih država, djelomično i zbog toga što se crni i latino glasači udaljavaju od Demokratske stranke.

Tijekom nedavnog uvodnog obraćanja predsjednika Bidena na Sveučilištu Morehouse, povijesno crnačkom koledžu, nekoliko studenata okrenulo je leđa predsjedniku u znak prosvjeda protiv načina na koji se vodi rat u Gazi.

Pročitajte više