VIDEO Trump ugostio domoroce pred portretom "ubojice Indijanaca" i senatoricu nazvao Pocahontas

Screenshot: YouTube
 
AMERIČKI predsjednik ponovo je pod udarom kritika javnosti, nakon što je ugostio pripadnike plemena Navaho ispred portreta Andrewa Jacksona te senatoricu Elizabeth Warren nazvao Pocahontas.
 
"Istaknuto mjesto portreta Andrewa Jacksona tijekom susreta američkih domorodaca i Donalda Trumpa u ponedjeljak dovelo je do preispitivanja poruke Bijele kuće", piše Washington Post.
 
Jackson je poznat po potpisivanju "Zakona o uklanjanju Indijanaca" 1830. godine, koji je doveo do smrti tisuća te prisilnog raseljavanja desetaka tisuća domorodaca. Zakon je doveo do stvaranja "Staze suza" na kojoj je poginulo oko 4 000 pripadnika plemena Cherokee tijekom prisilnog preseljenja 1838. i 1389. godine. Pleme Cherokee zvalo ga je "ubojicom Indijanaca".
 
 
"Ovo je namjerna uvreda"
 
Član plemena iz Blackfeet Nation rezervata Gyasi Ross izjavio je kako isticanje Jacksonovog portreta tijekom sastanka s trojicom šifranata za jezik plemena Navaho smatra namjernom uvredom:
 
"Donald Trump nije glup čovjek. Razumije vizualne znakove i vidi pozadinu na televiziji. Zato vjerujem da je to vrlo namjerno učinjeno."
 
Trump je ovom prilikom također nazvao demokratsku senatoricu Elizabeth Warren Pocahontas, zbog čega su ga mediji optužili za rasizam. Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders izjavila je na konferenciji za novinare da "predsjednik nije imao namjeru biti uvredljiv", ali nije odgovorila na pitanje o Jacksonovom portretu.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Donalda Trumpa, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Donald Trump. 
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje

Pročitajte više