Trump uvjerljivo pobijedio u Michiganu i Missouriju

Foto: EPA

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump je pobijedio na zborovima birača u Michiganu i Missouriju, približivši se tako dodatno republikanskoj nominaciji za predsjedničke izbore u studenom.

U obje države Trump je porazio Nikki Haley, svoju posljednju preostalu suparnicu za republikansku predsjedničku nominaciju, približivši se nominaciji svoje stranke i vjerojatnom revanšu na predsjedničkim izborima s demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom.

U Michiganu je Trump pobijedio Haley u svih 13 okruga koji su sudjelovali u zboru birača (eng. causus), objavila je Republikanska stranka. Agencija Associated Press proglasila je pobjedu Trumpa na zboru birača u Missouriju iako se glasovi još prebrojavaju, ali se pokazalo da je bivši predsjednik SAD-a daleko ispred Haley.

Trump je velik favorit predizbora

Više od 1600 članova sudjelovalo je na zboru birača u gradu Grand Rapids u Michiganu gdje su birali delegate za Trumpa ili za bivšu veleposlanicu pri UN-u Haley, za stranačku konvenciju u srpnju. Republikanci u subotu održavaju i predizbore u Idahu, što će biti zadnja prigoda za Haley uoči super utorka 5. ožujka, najvažnijeg dana predizbora kada glasa 15 država.

S ranijim pobjedama u Iowi, New Hampshireu, Nevadi i Južnoj Karolini Trump je veliki favorit predizbora, a Haley se i dalje drži zahvaljujući donatorima koji žele alternativu bivšem predsjedniku.

Za ovaj izborni ciklus, republikanci u Michiganu odlučili su se za hibridni sustav, podijeljen između klasičnih predizbora - održanih u utorak - i zbora birača ili caucusa. Trump je pobijedio na predizborima u utorak osiguravši 12 od 16 delegata, a u subotu je uzeo i ostalih 39.

Pročitajte više