PREOKRET Trump spreman pregovarati sa Sjevernom Korejom

Foto: Hina 

AMERIČKI predsjednik Donald Trump poručio je danas svom južnokorejskom kolegi Moon Jae-inu da je otvoren za razgovore sa Sjevernom Korejom, objavio je ured južnokorejskog čelnika i Bijela kuća nakon razgovora s američkim vođom. 
 
Dan nakon što su Sjeverna i Južna Koreja održale svoje prve razgovore u više od dvije godine, Trump je rekao da neće biti vojne akcije dok traju njihovi pregovori, priopćila je Plava kuća nakon telefonskog razgovora dvaju predsjednika. 
 
"Oba čelnika predviđaju da bi aktualni razgovori između dvije Koreje mogle prirodno dovesti do dijaloga između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje oko denuklearizacije Korejskog poluotoka nakon što se održe Zimske olimpijske igre u Pyeongchangu,+ te su se složili da će blisko surađivati oko napretka pregovora između Sjevera i Juga", stoji u priopćenju. 
 
"Predsjednik Trump rekao je da je SAD spreman na razgovore ako ih Sjeverna Koreja želi, sve dok su okolnosti i trenutak dobri", dodaje se. 

Otvoreni za razgovor pod "pogodnim okolnostima"
 
Bijela kuća rekla je kako je Trump rekao Moonu da su Sjedinjene Države otvorene za razgovore sa Sjevernom Korejom "u odgovarajuće vrijeme i pod pogodnim okolnostima".
 
Južnokorejsko priopćenje citira Trumpove riječi kojima je članak u novinama Wall Street Journala u kojemu piše da razmišlja o vojnoj akciji protiv Sjevera nazvao "potpuno netočnim". 
 
"Zatim je rekao da neće biti vojnog djelovanja sve dok traju razgovori dviju Koreja", stoji u priopćenju. 

Moon ranije zahvalio Trumpu za omogućavanje razgovora
 
Bijela kuća rekla je kako je Moon zahvalio Trumpu za njegovo "predvodništvo u omogućavanju razgovora".
 
Trump je rekao i kako će na Igre u Pyeongchangu koje se idućeg mjeseca održavaju u Južnoj Koreji poslati potpredsjednika Mikea Pencea. 
 
Washington je jučer pozdravio razgovore između Koreja kao prvi korak prema rješavanju krize oko sjevernokorejskog razvoja nuklearnog oružja.
 
Još prije tjedan dana otvoreno se napadali
 
SAD je prije nekoliko dana najavio mogućnost razgovora sa Sjevernom Korejom, no imali su svoje uvjete.

Sjevernokorejci moraju zaustaviti svoje pokuse. Moraju se složiti da se razgovara o zabrani njihova nuklearnog oružja prije svake rasprave, objasnila je američka veleposlanica pri UN-u Nikki Hale u intervjuu na ABC Newsu, ističući da bi prekid nuklearnih pokusa trebao trajati "dovoljno dugo razdoblje" prije nego pregovori prijeđu u "sljedeću fazu".

"Do toga neće doći od danas do sutra", istaknula je Haley prije nekoliko dana.

Američki predsjednik Donald Trump kazao je da će SAD "u jednom trenutku moći razgovarati sa Sjevernom Korejom, ali se puno toga mora dogoditi prije toga", dodala je Haley tada.

No, već tri dana kasnije Trump je očito pokazao spremnost za razgovore. Štoviše, i sam Trump je kazao kako je telefonski spreman razgovarati s Kimom.

"Apsolutno bih to učinio", rekao je Trump. "Uopće s time nemam problema."

Posljednjih nekoliko dana tako je došlo do prilične promjene u odnosima među sukobljenim stranama. Prvo je početkom godine Kim Jong-un iznenadio kad je u novogodišnjoj poruci pozvao Južnu Koreju na razgovore. Sad je, kako se čini, došlo do poboljšanja u odnosima između SAD-a i Sjeverne Koreje koji su još do prije nekoliko dana bili vrlo napeti.

"Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un izjavio je da je gumb za nuklearni napad uvijek na njegovom stolu. Hoće li mu netko iz njegovog istrošenog i izgladnjelog režima reći da i ja imam nuklearni gumb, ali je moj puno veći i moćniji od njegovoga, a moj gumb i radi", poručio je Trump na Twitteru 3. siječnja.
 
 
 

Pročitajte više