Trump podržava Saudijsku Arabiju unatoč ubojstvu novinara

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump nije danas isključio mogućnost da je saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman znao za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija, ali je rekao da to neće ugroziti "neslomljive" veze Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije.

Trumpova izjava, objavljena na stranici Bijele kuće i pisana u najmanju ruku neuobičajenim stilom za službena priopćenja, počinje uvodnim sloganom "Prvo Amerika!" kao podnaslovom, a prva rečenica izjave glasi: "Svijet je vrlo opasno mjesto!"

"Kralj Salman i princ prijestolonasljednik Muhamed bin Salman energično poriču bilo kakvo znanje o planiranju ili izvršenju ubojstva Khashoggija. Naše obavještajne službe nastavljaju procjenjivati sve informacije, ali lako je moguće da je princ prijestolonasljednik znao za ovaj tragični događaj - možda je, a možda i nije!" napisao je američki predsjednik u priopćenju koje sadrži ukupno osam uskličnika.

"S tim u vidu, možda nikada nećemo doznati sve činjenice u vezi s ubojstvom Jamala Khashoggija. U svakom slučaju, SAD će i ubuduće biti pouzdan partner Saudijske Arabije", dodao je.

Američki predsjednik je naveo razloge zbog kojih je savez dviju zemalja strateški: borba protiv zajedničkog neprijatelja Irana, suzbijanje "radikalnog islamskog terorizma" za koje je Saudijska Arabija potrošila "milijarde dolara", zatim investiranje "rekordne količine novca" u SAD, uključujući kupnju američkog oružja, kao i stabilnost cijene nafte jer je Rijad najveći svjetski izvoznik te sirovine.

"Ako budalasto otkažemo ove ugovore (o prodaji oružja), Rusija i Kina će od toga imati ogromne koristi", zaključuje Trump u maniri pravog biznismena.

Washington Post: CIA utvrdila da je princ Muhamed naručio ubojstvo

Prema Trumpovim riječima, američke obavještajne agencije "i dalje analiziraju sve informacije". Neki američki mediji, pa tako i Washington Post u kojemu je ubijeni novinar redovito objavljivao svoje kolumne, ipak su izvijestili da je CIA došla do zaključka da je moćni prijestolonasljednik naručio to ubojstvo.

Jamal Khashoggi koji je živio u SAD-u i bio kritičan prema saudijskom režimu, ubijen je 2. listopada u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu, kamo je došao kako bi obavio formalnosti radi vjenčanja s turskom državljankom.

Američki Kongres, pa i Trumpovi republikanci, traži ipak od Washingtona da kazni naručitelje.

"Razumijem da članovi Kongresa žele ići u drugom smjeru iz političkih ili drugih razloga - oni to slobodno mogu učiniti", rekao je Donald Trump u priopćenju. "Uzet ću u obzir sve prijedloge koje dobijem, ali samo ako se ne kose s bezuvjetnom sigurnošću Amerike", zaključio je.

Pročitajte više