Trump poziva Kongres da usvoji zakon o imigraciji: "Našu zemlju kradu"

Foto: Hina/ EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump obnovio je pozive Kongresu da usvoji zakon o imigraciji u ponedjeljak, dan nakon što je rekao da neće razmotriti dogovor za zaštitu mladih ilegalnih imigranata.

"Kongres mora odmah usvojiti zakon o granici, iskoristiti nuklearnu opciju ako je potrebno, kako bi se zaustavio golem priljev droge i ljudi... Djeluj sada, Kongrese, našu zemlju kradu!" napisao je Trump na Twitteru. "Nuklearna opcija" odnosi se na korištenje parlamentarne procedure koja bi omogućila Senatu da učinkovito odluči o pitanju jednostavnom većinom.

Jedno od Trumpovih obećanja u izbornoj kampanji bila je izgradnja zida uzduž južne američke granice i traženje da za nju plati Meksiko, što je ta zemlja opetovano odbila.

Trump je rekao da je otvoren za sporazum s demokratima u Kongresu kako bi dobio sredstva za zid, ukidanje lančane imigracije i prekid vizne lutrije u zamjenu za zaštitu mladih imigranata koji su ilegalno dovedeni u zemlju kao djeca i koji su poznati kao Sanjari.

Međutim, u tweetovima u nedjelju dao je naznaku da mu je dosta pregovora i da želi da Kongres riješi to pitanje usvajanjem zakona.

"Karavane dolaze. Republikanci moraju prijeći na nuklearnu opciju kako bi usvojili oštre zakone sada. Nema više dogovora o DACA-i", napisao je.

Tweet se očito odnosi na skupinu od 1500 muškaraca, žena i djece iz Gvatemale, Salvadora i Hondurasa koji putuju u "migrantskoj karavani" koju je organizirala Pueblos sin Fronteras (Narodi bez granica), skupina sa sjedištem u Sjedinjenim Državama koja pruža potporu imigrantima.

DACA je program stvoren 2012. pod demokratskim predsjednikom Barackom Obamom koji je Trump odlučio ukinuti prošle jeseni. Stvoren za pojedince koje su u Sjedinjene Države ilegalno doveli njihovi roditelji, isto tako ilegalni imigranti, program je štitio oko 800.000 mladih ilegalnih imigranata od deportacije i davao im radne dozvole.

Pročitajte više