Trump pozvao na sankcije protiv odgovornih za represiju ujgurskih muslimana u Kini

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump potpisao je u srijedu zakonski prijedlog pozivajući na sankcije protiv odgovornih za represiju ujgurskih muslimana u kineskoj provinciji Xinjiang, navodi se u Bijeloj kući.

Zakonski prijedlog, koji je američki Kongres usvojio gotovo jednoglasno, trebao je Kini poslati snažnu poruku o ljudskim pravima nalažući sankcije onima koji su odgovorni za ugnjetavanje pripadnika kineske muslimanske manjine.

UN procjenjuje da je više od milijun muslimana bilo zatvoreno u logorima u Xinjiangu.

Trump je izdao "potpisanu izjavu" rekavši da bi neki zakonski zahtjevi za sankcijama mogli ograničiti ustavna ovlaštenja predsjednika u vođenju diplomacije, pa će ih smatrati savjetodavnim, a ne obveznim.

>> Bivši Trumpov savjetnik napisao knjigu punu bombastičnih optužbi, neke su procurile

Američki predsjednik nije održao ceremoniju obilježavanja potpisivanja zakonskog prijedloga, do kojeg je došlo kada su američke novine objavile odlomke iz nove knjige njegovog bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona.

U nizu bombastičnih optužbi, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Donalda Trumpa John Bolton izjavio je u srijedu da je Trump tražio od kineskog predsjednika Xi Jinpinga da mu pomogne da ponovno pobijedi na izborima na sastanku iza zatvorenih vrata 2019. godine.

Pročitajte više