Trump prebacuje odgovornost za pokolj na Floridi na žrtve: Trebali su ga prijaviti

Foto: FAH

PREDSJEDNIK SAD-a Donald Trump komentirao je pokolj u srednjoj školi u Parklandu na Floridi i, kako se čini, odgovornost za stravičan zločin djelomično svalio na ''susjede i učenike iz razreda'' koji su ''trebali prijaviti'' Nikolasa Cruza ''opet i opet'', jer su ''znali da je (on) velik problem''.
 
 
U svom tweetu koji je objavio jutros, Trump je ustvrdio kako je bilo ''toliko znakova da je strijelac iz Floride bio mentalno poremećen, čak i izbačen iz škole zbog lošeg i nestabilnog ponašanja''. Učenici i susjedi zaista su i sami 19-godišnjeg Cruza opisali kao problematičnog tinejdžera koji je prijetio vršnjacima i maltretirao ih, pričao o ubijanju životinja, pozirao na društvenim mrežama s oružjem i hvalio se vježbanjem gađanja zračnom puškom u svom dvorištu.
 
Trump prebacuje odgovornost s problema oružja na mentalno zdravlje
 
Naravno, Trumpov komentar u skladu je s njegovim narativom o masovnim ubojstvima vatrenim oružjem, koja su u Americi postala zastrašujuće redovita pojava, kao problemu mentalnog zdravlja, a ne gotovo potpuno nereguliranog tržišta oružja. 
 
U Americi potencijalni ubojice mogu legalno nabaviti oružje bez ikakvih prepreka, bez provjera dosjea ili zdravstvenog kartona koji bi upućivao na mentalne poremećaje, i bez gotovo ikakvih ograničenja tipa ili količine oružja i streljiva, osim automatskog oružja. No poluautomatske puške, poput AR-15 s kojom je Cruz krenuo u svoj krvavi pohod, potpuno su legalne.Trump ni jednom riječju nije spomenuo tu činjenicu, što ne čudi s obzirom na njegovu retoriku kojom podržava lobi prodavača i vlasnika oružja, predvođen Nacionalnim udruženjem za puške (NRA).
 
Gradonačelnica Parklanda Christine Huschofsky odgovorila je Trumpu za vrijeme intervjua uživo na CNN-u. ''Da postoji jednostavno rješenje za ove stvari, već bismo ga dosad našli'', rekla je. 
 
Trump se obratio naciji: "Nitko ne bi smio biti u opasnosti u američkoj školi"
 
Trump se također poslijepodne izravno obratio učenicima, učiteljima i obiteljima čitave zemlje. "Moji dragi Amerikanci, danas govorim naciji koja je u tuzi. Naša čitava nacija s teškim srcem se moli za žrtve i obitelji. Za svakog roditelja, učitelja i dijete koje tako teško pati, mi smo ovdje za vas, što god trebate, što god možemo napraviti, da olakšamo vašu bol. Svi smo se okupili kao jedna američka obitelj i vaša patnja je i naš teret", poručio je američki predsjednik.
 
"Nijedno dijete, nijedan učitelj ne bi ikad smio biti u opasnosti u američkoj školi. Nijedan roditelj ne bi se trebao bojati za svoje sinove i kćeri kad ih poljube za doviđenja ujutro", dodao je Trump, ali bez iznošenja konkretnih detalja o tome kako misli osigurati da se ovakve tragedije ne ponove. 
 
Trump je također izdao službeni proglas u kojem je naredio da sve državne zgrade moraju izvjesiti zastavu na pola koplja sljedeći utorak. ''Naša nacija žaluje s onima koji su izgubili voljene u pucnjavi'', izjavio je Trump u proglasu. 
 
Cruz se prethodno liječio u psihijatrijskoj klinici 
 
Cruz je izbačen iz Srednje škole Marjory Stoneman zbog ''disciplinskih razloga'', priopćio je šerif općine Broward, Scott Israel, ali dodao je kako ne zna detalje izbacivanja. Učitelj matematike iz škole Jim Gard rekao je za Miami Herald da je, koliko mu je poznato, škola već držala Cruza pod sumnjom za mogući napad i poslala upozorenje učiteljima da ga ne smiju puštati u školu s ruksakom. Učenica Victoria Olivera rekla je kako je Cruz vjerojatno izbačen zbog tučnjave s novim dečkom svoje bivše djevojke, koju je maltretirao. 
 
Ubojica je bio na psihoterapiji u psihijatrijskoj klinici neko vrijeme, ali nije bio tamo više od godinu dana, otkrila je gradonačelnica općine Broward Beam Furr u intervjuu za CNN i dodala da su učitelji bili zabrinuti i pokušali se povezati s njim, ali uzalud.

Pročitajte više