Trump priprema novu zabranu, ovaj put i za Europu

Foto: Hina

ADMINISTRACIJA američkog predsjednika Donalda Trumpa vjerojatno će proširiti zabranu unošenja elektroničkih uređaja u zrakoplove za SAD na Europu, ali istodobno provjerava kako da osigura da litijske baterije u prtljazi ne eksplodiraju u zraku, kazali su dužnosnici u srijedu.

Takvo proširenje zabrane moglo bi pogoditi američke zračne prijevoznike poput United Airlinesa, Delta Air Linesa i American Airlinesa. Američki i europski dužnosnici koje je kontaktirao Reuters kažu kako očekuju da će tu odluku Američki ured za domovinsku sigurnost (DHS) objaviti uskoro.

Zabranjeno unošenje elektroničkih naprava iz deset država

Za četvrtak je planiran susret DHS-a s predstavnicima zračnih prijevoznika kako bi se razmotrila sigurnosna pitanja, a isti dan ministar domovinske sigurnosti John Kelly trebao bi brifirati senatore o domaćim sigurnosnim prijetnjama i drugim pitanjima vezanim uz zračni prijevoz.

U ožujku SAD je uveo restrikcije za unošenje prijenosnih računala i drugih elektroničkih naprava u zrakoplove iz deset zemalja među kojima su Turska, Saudijska Arabija, Emirati i Katar zbog strahovanja da bi se tako mogla maskirati bomba.

Pročitajte više