IZVANREDNO STANJE U SAD-U

Trump proglasio izvanredno stanje zbog izgradnje zida

Foto: EPA

DONALD TRUMP proglasio je izvanredno stanje u SAD-u.

Tim potezom Trump namjerava zaobići proces odlučivanja u Kongresu koji prema američkom Ustavu raspoređuje proračunska sredstva pa će možda uspjeti pronaći i potrebna sredstva kako bi izgradio svoj zid na granici s Meksikom.

 

REAKCIJE STE MOGLI PRATITI IZ MINUTE U MINUTU:

19:05 Čelnik republikanske senatske većine Mitch McConnell nazvao je Trumpovu izjavu "predvidljivom i razumljivom".

"Odluka predsjednika Trumpa da objavi hitnu akciju je predvidljiva i razumljiva posljedica odluke demokrata da stave stranačku opstrukciju ispred nacionalnih interesa. Pozivam svoje demokratske kolege da brzo postanu ozbiljni, da se odvoje od stranačkog angažmana i rade s predsjednikom i našim stručnjacima za domovinsku sigurnost kako bi osigurali sredstva potrebna za osiguranje naših granica", rekao je McConnell.

18:55 Guverner Kalifornije Gavin Newsom je bijesan.

"Predsjednik Trump izrađuje krizu i proglašava izmišljenu nacionalnu hitnu situaciju. Ova situacija je nacionalna sramota, a krivnja leži isključivo na nogama predsjednika. Naša poruka Bijeloj kući je jednostavna i jasna - Kalifornija će vas vidjeti na sudu", rekao je Newsom.

18:40 Trumpova administracija još uvijek nije stekla dovoljno posjeda potrebnog za izgradnju novih fizičkih barijera duž granice, piše CNN.

Vremenski rok za izgradnju novog zida dugog 22 kilometra djelomično ovisi o kupnji nekretnina. Očekuje se da će izgradnja zida započeti krajem ožujka.

18:05 Trumpova odluka izazvala je osudu demokrata, no nije naišla na odobravanje ni kod republikanaca.

"Razočaran sam tajnim prijedlogom zakona koji je upravo prošao i predsjednikovom namjerom da proglasi hitnu situaciju za izgradnju zida", rekao je senator Kentuckyja, republikanac Rand Paul.

17:55 Još jedan republikanac, politički komentator CNN-a Charlie Dent, kritizirao je Trumpovu odluku nazvavši je "šamarom Kongresu i njegovoj moći".

"Naravno, moramo uspostaviti kontrolu nad granicom, a predsjednik nije u stanju oblikovati koherentan plan", rekao je Dent.

"On krši zakon. Ne možete uzeti novac iz svrhe obrane u svrhu bez obrane prema zakonu o proračunu", dodao je Dent.

Trump tvrdi da SAD ima toliko novca da ne znaju što će s njim

17:40 "Imamo toliko novca da ne znamo što ćemo s njim", rekao je Trump pa ponovio:

"Ne znam što da radim sa svim tim novcem koji nam daju."

Požalio se što nije mogao ranije izgraditi zid, okrivljujući druge da "nisu istupili".

17:30 O Trumpovoj odluci oglasili su se predsjednica Kongresa Nancy Pelosi i vođa oporbe u Senatu, demokrat Chuck Schumer.

Smatraju da je ovo velik udarac za Ustav SAD-a.

U zajedničkom priopćenju tvrde da ne postoji takozvana kriza na granici koju Trump opisuje.

17:20 Trump kaže da su mu generali rekli da je za zid vrijedno povući sredstva iz ministarstva obrane.

17:10 "Zapovijed je potpisana. I potpisat ću završne papire čim stignem u Ovalni ured. Imat ćemo hitnu situaciju na nacionalnoj razini", najavljuje Trump.

Trump je već neko vrijeme razmišljao o proglašavanju izvanrednog stanja

Trump je i ranije govorio o mogućnosti proglašenja izvanrednog stanja, i to u nekoliko navrata dok je trajala blokada vlade.

Trump proglašenje izvanrednog stanja vidi kao način za pronalazak sredstava kojima će platiti zid na granici s Meksikom koji je obećao za vrijeme predizborne kampanje. Stanje na južnoj američkoj granici opisuje kao krizu i želi podići zid kako bi spriječio masovnu ilegalnu imigraciju te ulazak droge i kriminalaca u SAD.

Prošao zakon o financiranju savezne vlade

Kroz oba doma Kongresa je kasno sinoć i jutros po našem vremenu prošao dvostranački kompromisni zakon o financiranju savezne vlade.

Taj zakon osigurat će više od 300 milijardi dolara za ministarstvo domovinske sigurnosti i niz drugih agencija do 30. rujna, kraja tekuće proračunske godine. Tako će se spriječiti nova blokada vlade.

Isti zakon za Trumpov zid predviđa 1,27 milijardi dolara za izgradnju zida. Trumpu za zid kakav on planira sagraditi treba gotovo šest milijardi dolara.

Taj zakon treba potpisati Trump, a sinoć je Bijela kuća najavila kako će uz njega potpisati i deklaraciju o proglašenju izvanrednog stanja u SAD-u.

Budući da su glasanja u Kongresu održana kasno sinoć, Trumpovo potpisivanje zakona i deklaracije o proglašavanju izvanrednog stanja odgođeni su za danas.

Razlog izgradnje zida je - "invazija"

"Svi znaju da zidovi funkcioniraju", rekao je Trump te spomenuo "invaziju" kao razlog zbog kojeg treba izgraditi zid.

Trump je također najavio da će u sljedeća 24 sata imati objavu o Siriji.

"Imamo puno izvanrednih objava oko Sirije, i našeg uspjeha u iskorjenjivanju kalifata i to će biti objavljeno kroz sljedeća 24 sata".

Uoči susreta sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom rekao je da Sjeverna Koreja ima ogroman ekonomski potencijal.

"Mislimo da Sjeverna Koreja i predsjednik Kim imaju ogroman ekonomski potencijal, kao ekonomska sila", istaknuo je Trump, dodajući da jedva čeka susret s Kimom 27. i 28. veljače u Vijetnamu.

Pročitajte više