Trump šokirao Amerikance: Smijenio dvoje ljudi, prijetio WHO-u i hvalio kćer Ivanku

Foto: EPA-EFE

AMERIČKI predsjednik Donald Trump održao je jučer rijetko viđenu redovitu press-konferenciju u Bijeloj kući te se obračunao s protivnicima na najgori dan u SAD-u od pojave koronavirusa u kojem je umrlo najmanje 1344 ljudi.

"Kaos i zbunjenost koje je Trump izazvao na najtragičniji dan bili su nevjerojatni čak i za njegove standarde. Umjesto da smiri naciju u vrijeme najveće krize od Drugog svjetskog rata, Trump se obračunavao s protivnicima i prozivao čak i WHO. Ovo je bilo teško gledati", piše CNN.

Trump je smijenio Glenna Finea, glavnog inspektora ministarstva obrane, koji je trebao nadzirati kako će se trošiti gotovo 2000 milijardi dolara ekonomske pomoći koju je Kongres nedavno izglasao. Finea su za funkciju voditelja Odbora za dodjelu sredstava nominirali i postavili neovisni federalni stručnjaci, no Trump je odlučio da to nije najbolja odluka te će na to mjesto postaviti svojeg čovjeka Seana O'Donnella.

Trump je smijenio i glasnogovornicu Bijele kuće Stephanie Grisham i na njezino mjesto postavio Kayleigh McEnany koja je nedavno rekla da, zahvaljujući Trumpu, Amerika neće imati problema s koronavirusom. To je već četvrta smjena u Trumpovoj administraciji nakon što je u petak smijenio glavnog inspektora obavještajne zajednice Michaela Atkinsona koji je prijavio Kongresu informacije koje su dovele do glasanja o povjerenju Trumpu prošle godine. 

U rijetko viđenom obraćanju novinarima Trump je rekao da nije vidio dopis jednog od svojih glavnih savjetnika Petera Navarra koji ga je još u siječnju upozorio da bi u SAD-u moglo biti i do 100 milijuna zaraženih te 1-2 milijuna mrtvih od koronavirusa.

"Nisam vidio taj dokument, a nisam ni išao za njim", rekao je Trump.

Zaratio s WHO-om

Nakon toga se obrušio na Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), najavivši da bi Amerika, koja je najveći sponzor WHO-a, mogla smanjiti ili potpuno ukinuti financiranje te organizacije. 

"Pogriješili su. Prekasno su proglasili pandemiju, a trebali su to učiniti puno ranije. Super je kad takve organizacije dobro funkcioniraju, ali oni su u ovom slučaju sve napravili krivo te su stali na stranu Kine. Zaustavit ćemo financiranje WHO-a", rekao je Trump, da bi par minuta kasnije rekao da će samo razmotriti takav korak.

Osim golemog problema s koronavirusom, Trump ima problema i u vlastitim redovima. Tako je jučer odstupio glavni tajnik američke mornarice Thomas Modly nakon što je u medije procurio njegov govor mornarima na USS Theodore Rooseveltu, nosaču aviona čijeg je kapetana Bretta Croziera Modly smijenio. Crozier je praktički bio optužen za veleizdaju jer je mornarici uputio apel u kojemu je molio da dopusti njegovoj posadi iskrcavanje u Guamu nakon što se među 5000 mornara strelovito počeo širiti koronavirus. Crozierov zahtjev je ispunjen, ali je nakon toga smijenjen jer je pismo također procurilo u medije. Modly je osobno došao u Guam i održao govor mornarima (koji su Croziera s broda ispratili ovacijama) te im rekao da je njihov omiljeni kapetan bio "glup i očito nedorastao funkciji koju obnaša".

"Nemam ništa s Modlyjevom smjenom. Ne poznajem ga, ali sam čuo da je jako dobar čovjek. Što se kapetana Croziera tiče, stvarno nije morao glumiti Hemingwaya. Imao je loš dan i napravio je pogrešku, a ja stvarno ne volim kad se to događa", komentirao je Trump.

Glavni Trumpov ekonomski savjetnik rekao je da program pomoći malim poduzetnicima nije najbolje započeo nakon što im se otežao pristup financijskoj pomoći. Trump ga je demantirao i rekao da program funkcionira savršeno te je nahvalio kćer Ivanku da je ona osobno zaslužna za stvaranje "najmanje 15 milijuna radnih mjesta".

Pročitajte više