Trump o dijeljenju snimki britanskih ekstremista: "Nemam pojma tko su, ispričao bih se ako vi želite"

Screenshot: YouTube
 
AMERIČKI predsjednik Donald Trump izjavio je da dijeljenjem protumuslimanskih snimki, koje je na internet stavila ekstremistička skupina ''Prvo Britanija" (Britain First), nije imao namjeru nikoga uvrijediti te da bi se ispričao ako se pokaže da su ti ljudi grozni rasisti, piše u petak Reuters.
 
U televizijskoj emisiji Good Morning Britain Trump je nekoliko puta ponovio da "nije znao i još uvijek ne zna ništa o toj skupini i tim ljudima" te da je on "najmanji rasist od bilo koje osobe koju će itko upoznati".
 
 
Trump je u Britaniji izazvao zgražanje nakon što je u studenom na Twitteru podijelio snimke koje navodno prikazuju muslimane koji tuku dječaka do smrti, tuku dječaka na štakama i uništavaju kršćanski spomenik. Iako su nizozemske vlasti potvrdile da su snimke lažne, Bijela kuća je obranila Trumpa izjavom da "nije bitno jesu li snimke lažne, nego je bitno da je prijetnja stvarna". Trump je u razgovoru ponovio da je skupina objavila "prikaze radikalnog islamističkog terorizma".
 
>>Britanija šokirana Trumpovim objavama: "Podržava najgore ekstremiste, ovo je odvratno i opasno"
 
Trump je u razgovoru također ustvrdio kako vijest o njegovim objavama "nije bila velika vijest u SAD-u". Na pitanje bi li bio spreman ispričati se za svoj tweet, koji je objavila jedna od najgorih fašističkih britanskih skupina, odgovorio je: "Ako mi vi govorite da su oni grozni ljudi, grozni rasisti, sigurno bih se ispričao ako vi tako želite."
 
Jayda Fransen, zamjenica čelnika protuimigrantske stranke, priopćila je da se njoj duguje isprika jer je predstavljena kao rasistica, optuživši britanski establišment za cenzuriranje predsjednika SAD-a. Fransen je u studenom uhićena te optužena za prijetnje i vrijeđanje tijekom skupa Sjeverna Irska protiv terorizma, što je samo jedna u nizu optužbi protiv Britain First za govor mržnje, zlostavljanje na vjerskoj osnovi i poticanje nasilja. 
 
Trump je na televiziji također izjavio da je veliki zagovornik i prijatelj Velike Britanije i da će SAD uvijek priskočiti u njezinu obranu.

Pročitajte više