Trump tvrdi da nije rasist, ekstremni desničari misle da jest

Foto: Epa

AMERIČKI bijeli supremacisti, tj. grupacija koja smatra da je bijela rasa superiornija drugim rasama, tvrde kako su oni pobjednici prošlotjednih američkih izbora, piše CNN.

Ohrabreni retorikom Donalda Trumpa i njegove administracije, koji često koriste termine poput 'nacionalizma' i 'invazije', rezultate izbora vide kao pobjedu bijele Amerike.

Ovo je rasni rat

Vjeruju kako politika Donalda Trumpa ide u pravom smjeru, koji odgovara i njihovim političkim uvjerenjima te podržavaju poteze kao što su izgradnja zida na granici s Meksikom, ukidanje DACA-e (programa koji štiti mlade imigrante od deportacije) i ukidanje prava na državljanstvo rođenjem.

„Sada je povijesni trenutak. Napokon je jasno s čime se suočavamo u našoj zemlji. Ovo je rasni rat. Točka“, napisao je Andrew Anglin, osnivač neonacističke stranice The Daily Stormer.

Trump skriva da je rasist

Ono što mnoge zabrinjava je pitanje hoće li desni ekstremisti prijeći s riječi na djelo i postati nasilni, poput Roberta Bowersa koji je ubio 11 židova prošli mjesec u sinagogi.

Mada se Trump u javnosti ogradio od rasističkih stavova, bijeli supremacisti i dalje vjeruju kako on dijeli njihova mišljenja.

„Kada čuju predsjednika kako govori da nije rasist, oni se međusobno pogledaju i nasmiju. Smatraju da on to javno izjavljuje iz praktično-političkih razloga, ali da zapravo tako ne misli“, rekao je Keegan Hankes, analitičar Intelligence Reporta.

Pročitajte više