VIDEO Trump poručio razorenom Portoriku: Možete biti vrlo ponosni na broj žrtava uragana

Screenshot: YouTube
 
AMERIČKI predsjednik Donald Trump posjetio je u utorak razoreni Portoriko, kojem je poručio da bi se trebao "jako ponositi" brojem žrtava uragana Maria.
 
Na sastanku s portorikanskim vlastima Trump je izjavio da bi trebale biti "ponosne na broj žrtava": "Pogledajte pravu katastrofu kao što je bila Katrina", poručio je. Nije znao točan broj žrtava uragana Marie pa je upitao guvernera Ricarda Rosella koliko je ljudi poginulo, a on mu je odgovorio "šesnaest".
 
"Šesnaest u usporedbi s tisućama ljudi. Možete biti jako ponosni. Svi oko ovog stola i oni koji gledaju mogu biti vrlo ponosni na događaje u Portoriku", rekao je Trump.
 
 
"Portoriko je okružen vodom pa ne možemo do njega"
 
Uragan Katrina poharao je američki jug 2005. godine i odnio skoro 2000 života. Smatra se jednim od pet najsmrtonosnijih uragana u povijesti SAD-a. Trump je Portoriko posjetio skoro dva tjedna nakon uragana Marie, a posjet je najavio nakon brojnih kritika o odgovoru njegove administracije na tamošnju krizu.
 
Portoriko je nakon razornog uragana ostao potpuno odsječen od svijeta, a više od 3,5 milijuna stanovnika na cijelom otoku danima je bilo bez struje i pitke vode. Javnost je optužila Trumpovu administraciju da nije poduzela potrebne korake za dopremanje pomoći na otok, na što je predsjednik odgovorio: "Portoriko je otok okružen vodom pa nije lako doći do njega".
 
"Potrošili smo na vas mnogo novca"
 
Skoro polovica stanovništva otoka još uvijek je bez struje, a mnogi imaju samo ograničen pristup hrani i pitkoj vodi. Globalna organizacija Oxfam International optužila je američku vladu za "spor i neprimjeren odgovor na krizu".
 
Trump se na sastanku također našalio izjavom: "Nevoljko ovo govorim, ali Portoriko je poremetio naš budžet jer smo na vas potrošili mnogo novca - i to je u redu". U ranijoj izjavi za skupi oporavak otoka okrivio je "lošu infrastrukturu i veliki dug". 

Pročitajte više