Trump želi doći u napadnutu sinagogu, Židovi mu poručili da nije dobrodošao

Foto: Hina/EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump trebao bi danas posjetiti Pittsburgh, grad u kojem je u subotu navečer napadač naoružan strojnicom upao u sinagogu i ubio 11 vjernika, no čelnici židovske zajednice su mu poručili da neće biti dobrodošao ako ne osudi bjelački nacionalizam.

Počinitelj tog pokolja, najtežeg zločina ikada nad Židovima u SAD-u, je 46-godišnji bijelac Robert Bowers, zakleti antisemit koji je upao u sinagogu Drvo života i uz povike "svi Židovi moraju umrijeti" otvorio vatru na vjernike okupljene na šabat.

Trump: Došao bih i ranije, ali nisam htio dodatno poremetiti ionako tešku situaciju

Trump je rekao da želi posjetiti Pittsburgh, ranjene policajce i ostale stradale u tom napadu kako bi "odao počast" žrtvama.

"Bio bih to učinio i ranije, ali nisam htio dodatno poremetiti ionako tešku situaciju", kazao je Trump.

Trump je odmah nakon napada osudio "zlo masovno ubojstvo", a njegova kći Ivanka, preobraćena na judaizam, izjavila je da je "Amerika snažnija od čina sektaškog i nastranog antisemita".

"Ne smije biti nikakve tolerancije za antisemitizam ili bilo koji oblik vjerske mržnje. Moramo biti uz braću i sestre Židove kako bismo pobijedili antisemitizam i snage mržnje", kazao je tada Trump.

No iako je odlučno osudio pokolj u sinagogi i naredio da se zastave u Bijeloj kući, na zgradama vlade, u kampovima za vojnu obuku, pomorskim bazama i na ratnim brodovima spuste na pola koplja do 31. listopada, od njega se traži da bez zadrške osudi bjelački nacionalizam.

Lokalni židovski lideri: Nisi dobrodošao dok u potpunosti i bez zadrške ne osudiš neonacizam

Rabin sinagoge Drvo života Jeffrey Myers je za ABC kazao da je predsjednik SAD-a uvijek dobrodošao, no skupina lokalnih židovskih čelnika mu je u otvorenom pismu poručila da "nije dobrodošao u Pittsburgh dok u potpunosti i bez zadrške ne osudi bjelački nacionalizam".

Pismo je potpisalo više od 43.000 ljudi, a potpisivanje je organizirala židovska udruga koja se protivi "nemoralnoj agendi Trumpove administracije i Republikanske stranke".

Gradonačelnik Pittsburgha i demokrat Bill Peduto je također protiv Trumpova posjeta jer se u to vrijeme održavaju i prvi sprovodi za žrtve pokolja u sinagogi - 54-godišnjeg Davida Rosenthala i njegove sestre, 59-godišnje Cecile Rosenthal.

Gradonačelnik Pittsburgha: Neka Trump pričeka dok pokopamo mrtve

Peduto smatra da bi Trump trebao pričekati dok ne završe sprovodi jer posjet predsjednika podrazumijeva dodatne mjere osiguranja, što bi odvratilo pažnju od onoga što je prioritet - pokapanja mrtvih.

Trumpova administracija opetovano poriče optužbe da predsjednik svojom retorikom ohrabruje bijele neonaciste. Sam Trump je govoreći o nacionalizmu kazao da ga doživljava isključivo kao "ljubav prema domovini i da u tom pojmu ne vidi nikakvu drugu konotaciju".

Protiv Bowersa je za pokolj u sinagogi podignuta optužnica s 29 točaka i prijeti mu smrtna kazna. 

Za sada nema naznaka da je taj 46-godišnjak radio u dosluhu s još nekim, kazao je američki tužitelj Scott Brady.

Bowers je na društvenim mrežama napisao više antisemitskih objava, uključujući jednu objavu u subotu, na dan napada, a u više ne navrata bijesno je kritizirao Trumpa jer ne čini ništa da zaustavi "najezdu Židova u SAD".

Pročitajte više