Trumpa bi moglo srušiti njegovo ponašanje prema ženama, a ne Rusija

Foto: EPA

"TREBALI bismo obraćati više pažnje na optužbe za seksualno uznemiravanje i silovanje koje se vrte oko predsjednika Donalda Trumpa", upozorava Jill Filipovic za Vice.

U nastavku prenosimo najbitnije dijelove članka.

Ženomrzac kojeg bi žene mogle svrgnuti s vlasti

Američka javnost već je mjesecima fokusirana na skandal koji bi mogao predsjednika Donalda Trumpa srušiti s vlasti – njegovu potencijalnu aferu oko dosluha s Rusijom i optužbi za ometanje istrage. Iako se s vremenom otkriva sva više dokaza, a tragovi polako ali sigurno vode do zaključka kako je Trump zaista imao tajni dogovor s Rusijom, Jill Filipovic ne smatra da je to skandal koji će Trumpa srušiti s vlasti prije sljedećih izbora 2020. godine.

No, čini se da bi Trumpa iz ureda mogle izbaciti upravo osobe koje najmanje poštuje – žene. Već je mnogo optužbi za seksualno uznemiravanje i silovanje upereno protiv predsjednika Trumpa, a i njegov je odvjetnik, Michael Cohen, priznao da je kupovao šutnju njegovih ljubavnica, iako je sam predsjednik Trump to porekao. To je ujedno i najočitiji dokaz da je Trump počinio kaznena djela za vrijeme svoje predsjedničke kampanje.

Ovaj je mjesec predsjedniku Trumpu donio još problema – tuži ga i Summer Zervos, bivša natjecateljica u njegovom reality showu "Pripravnik". Ona je 2017. godine objavila da ju je Trump seksualno napastovao 2007. godine. Trump je njezine navode odbacio te ih prozvao lažima. Zervos ga sada tuži za klevetu, jer je rekao da laže - iako zna istinu.

Unatoč svemu tome, u javnosti se na takve skandale američkog predsjednika ne obraća mnogo pažnje, bilo da se radilo o tužbama za seksualno uznemiravanja ili o podmićivanju ljubavnica nakon seksa.

Kampanja protiv Hillary Clinton   

Već se u svojoj predsjedničkoj kampanji Trump predstavljao kao ekstremno muževna suprotnost Hillary Clinton i njenoj feminizaciji Amerike. Svoje je glasače svojim djelima i govorima poticao da pojačavaju taj imidž, stoga nije ni čudno da optužbe za seksualno uznemiravanja nikoga ne začuđuju i da ih Trump sve uspijeva prebroditi, iako je snimljen kako govori: „Automatski me privlači lijepo – samo ih počnem ljubiti. Kao magnet. Samo ljubljenje. Ni ne čekam. A kad si zvijezda, dozvole ti da to radiš. Možeš raditi što god hoćeš.“

Optužba Summer Zervos mogla bi biti posebno problematična za predsjednika Trumpa jer ne smije lagati pod prisegom na sudu. Znamo da je njegov odnos s istinom dosta labav i da ima naviku lagati o svemu, što je posebno velik problem kad se nalazi u situacijama u kojima je to kažnjivo zakonom.  

Trebamo obraćati više pažnje na seksualne skandale predsjednika Trumpa jer su oni sami po sebi dovoljni da ga sruše s vlasti i izbace iz ureda, zaključuje Jill FIlipovic za Vice.

Pročitajte više