Trumpa prestigao konzervativac koji odbacuje evoluciju, klimatske promjene i istospolni brak

Foto: Hina

BEN CARSON je preuzeo vodstvo u posljednjoj anketi koja propitkuje podršku republikanskim predsjedničkim kandidatima i prvi put nakon srpnja izgurao Donalda Trumpa na drugo mjesto.

Umirovljeni neurokirurg je dobio 26 posto podrške u združenom ispitivanju New York Times/CBS Newsa objavljenom u utorak ujutro.

Trump se našao na drugom mjestu s podrškom 22 posto ispitanih i za Carsonom kaska manje od šest posto kolika je margina pogreške u anketama provedenim između 21. i 25. listopada.    

Republikanski kandidati večeras imaju novu javnu raspravu i treću priliku da pokažu razlike u stajalištima. Trump se već mjesecima čini otpornim na žestoku kritiku, brojne gafove i napade protukandidata i držao je prvo mjesto u desetak različitih anketa.

Prema posljednjem istraživanju, Trump ima blagu prednost kada je riječ o odlučnosti ispitanih da mu daju glas. Od ljudi koji mu daju podršku, 55 posto kaže da je njihov izbor konačan, dok 80 posto ispitanih koji trenutačno podržavaju Carsona kaže da su nesigurni hoće li na kraju i glasati za njega.

Carson i Trump imaju značajno vodstvo u odnosu na druge republikanske kandidate. Na dalekom trećem mjestu je floridski senator Marco Rubio s 8 posto podrške, piše Reuters

Tko je Ben Carson?

Carson se proslavio razdvajanjem spojenih blizanaca i razvijanjem tehnike za kontrolu moždanih konvulzija, postignuća za koja je u 2008. godini nagrađen Predsjedničkom medaljom za slobodu.

On je nakon umirovljenja, u 2013. godini održao govor koji je odjeknu čitavim SAD-om i pretvorio ga u popularnu konzervativnu figuru zbog gledišta o političkim i društvenim pitanjima.



Neurokirurg podržava ukidanje odluke vrhovnog suda iz 1973. godine o pravu na pobačaj i drži da ga ne treba provoditi niti u slučaju kad je začeće rezultat incesta ili silovanja, za njega, abortus opravdava jedino ugroženo zdravlje trudnice.

Carson odbacuje postojeći znanstveni konsenzus o klimatskim promjenama zbog utjecaja ljudi. "Ne postoji nadmoćni dokazi da su stvari koje se dešavaju izazvali ljudi, a ne priroda," rekao je u intervjuu za San Francisco Crhonicle.

On snažno zagovara pravo Amerikanaca na nošenje oružja, ali i poziva na zabranu prodaje poluautomatskog i automatskog oružja na područjima s visokom stopom kriminala, što izaziva prijepor s drugim konzervativcima.

Carson podržava tržišno, odnosno privatno umjesto javnog zdravstva, protivi se istospolnim zajednicama i ne vjeruje u evoluciju.

Njegova službena stranica za predsjedničku utrku navodi da je on primio 67 počasnih doktorata.

Pročitajte više