Trumpov glasnogovornik odgovorio ocu ubijenog specijalca koji traži istragu

 Screenshot: CNN

BILL Owens, otac američkog specijalca iz elitne SEAL postrojbe koji je poginuo u akciji na uporište al-Kaide u Jemenu, a koju je osobno odobrio predsjednik Donald Trump, dobio je odgovor na svoj zahtjev o pokretanju istrage.

>> Otac poginulog američkog marinca odbio upoznati Trumpa

Owens je rekao je za Miami Herald: "Vlada duguje istragu mome sinu. Zašto je baš u tom trenutku moralo doći do ovakve glupe misije, kada nije prošlo ni tjedan dana njegove vladavine? Zašto?".

Owens: "Ne skrivajte se iza smrti mojeg sina"

"Pune dvije godine nismo imali ljude u Jemenu, samo rakete i dronove, jer tamo nije bilo mete vrijedne američkog života. A sada smo odjednom morali ovako pokazati svoju snagu?", dodao je.

Owens je također oštro prozvao Trumpovu administraciju: "Ne skrivajte se iza smrti mojeg sina kako bi spriječili istragu. Pri tome se referirao na spin glasnogovornika predsjednika Seana Spicea neposredno nakon akcije, kada je izjavio: "Mislim da svatko tko potkopava uspjeh tog napada duguje ispriku i (radi) lošu uslugu životu časnika Owensa...Napad, akcija koja se dogodila u Jemenu bila je ogromni uspjeh."

A kako javlja Business Insider, Spicer je na jučerašnjoj press-konferenciji odgovorio na njegov zahtjev. Spicer je komentirao kako je revizija borbenih misija poput one u Jemenu, inače prve u Trumpovom mandatu, "standardna operativna procedura" ministarstva obrane.

Spicer: "Provest će se trostruka istraga"

Štoviše, istraga će biti trostruka, odnosno obuhvatit će gubitak života civila (procjenjuje se da su 22 civila ubijena u akciji) , gubitak opreme, (srušeni helikopter M-22 Osprey), i gubitak života Navy Seal specijalca.

Trumpov glasnogovornik ponovio je da su u akciji dobivene važne informacije koje će pomoći u zaštiti američkih života, ali se ogradio od ocjene akcije kao "100% uspješne" zbog Owensove smrti.

Bill Rogio s web-stranice Long War Journal komentirao je kako al-Kaida u Jemenu zaista planira međunarodne terorističke napade, te da su se obavještajni podaci o njihovim aktivnostima mogle dobiti samo zapljenom hard-diskova. No teško je znati koliko je misija uspješna bez uvida u dobivene podatke. "A njih nikad nećemo vidjeti", zaključio je.

Pročitajte više