Trumpov savjetnik: SAD bi trebao uvesti sankcije haškom sudu i korumpiranim sucima

Foto: EPA

Sjedinjene Američke Države trebale bi uvesti sankcije dužnosnicima Međunarodnog kaznenog suda u Hagu koji traže uhidbeni nalog za izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, rekao je glavni savjetnik za vanjsku politiku republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa nakon sastanka s izraelskim čelnikom.

Haške suce nazvao korumpiranima

U ponedjeljak je glavni tužitelj ICC-a u Hagu Karim Khan zatražio od sudaca Međunarodnog kaznenog suda da odobre uhidbene naloge za tri Hamasova lidera i dvojicu izraelskih čelnika zbog ratnih zločina protiv čovječnosti počinjenih tijekom sedmomjesečnog rata u Gazi.

"Možemo sankcionirati bankovne račune, putovanja. Možemo staviti vizna ograničenja za ove korumpirane tužitelje i suce. Ovdje možemo pokazati pravu hrabrost," rekao je Robert O'Brien za Reuters iz Jeruzalema.

O'Brien, koji je bio Trumpov četvrti i posljednji savjetnik za nacionalnu sigurnost, govorio je za Reuters nakon sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i drugim izraelskim dužnosnicima tijekom višednevnog posjeta toj zemlji. Osim s Netanyahuom, izaslanstvo se posljednjih dana sastalo i s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom te ministrom obrane Yoavom Gallantom.

"Izrael se u Gazi ponaša u skladu s tradicijom humanitarne vojske"

O'Brien je rekao kako bi spašavanje svih preostalih talaca koje drži Hamas i hvatanje Yahya Sinwara, glavnog uma napada na Izrael 7. listopada koji je potaknuo izraelsku ofenzivu na Gazu, bilo ključno za proglašenje pobjede nad militantnom skupinom.

"Moramo djelovati brzo, Izrael mora poraziti Hamas u Rafahu," kazao je dodavši kako izaslanstvo koje je predvodio nije došlo u Izrael po Trumpovom nalogu.

Osim sastanka s političkim čelnicima, članovi izaslanstva putovali su u područja Izraela koja su bila meta napada Hamasa u listopadu, uključujući mjesto održavanja glazbenog festivala Nova i kibuca Nir Oz, oba u blizini Gaze.

Tijekom intervjua, O'Brien je odbacio procjene mnogih američkih, palestinskih i međunarodnih dužnosnika koji smatraju da Izrael ne čini dovoljno u zaštiti života civila.

"Izraelci se ponašaju u skladu s doista dobrom tradicijom moderne, humanitarne vojske, i mislim da je to najveća prednost," rekao je O'Brien.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.