Trumpov savjetnik: Pripremamo vojnu opciju za Sjevernu Koreju

Foto: Getty

SAVJETNIK za nacionalnu sigurnost predsjednika SAD-a H.R. McMaster izjavio je jučer da Trumpova administracija razmatra široki raspon strategija o suočavanju sa Sjevernom Korejom, uključujući vojnu opciju.

"Prijetnja je sada puno izravnija i stoga je jasno da ne možemo ponoviti isti pristup - neuspjeli pristup iz prošlosti", kazao je McMaster prilikom sigurnosne konferencije s čelnikom domovinske sigurnosti Johnom Kellyjem. Dodao  je kako bi bilo suludo činiti isto što SAD čini već godinama i očekivati drukčiji rezultat.

Moon: Kim je vrlo opasan, sankcije nisu dovoljne

Ova dramatična izjava McMastera može se shvatiti kao svojevrsna uvertira današnjem posjetu Donalda Trumpa Južnoj Koreji i susreta s njenim predsjednikom Moon Jae-inom. Novi predsjednik Južne Koreje odbacio je svoje ranije zagovaranje blažeg pristupa prema sjevernom susjedu i zarekao se da će mu se čvrsto usprotiviti, zajedno s Trumpom.

Moon je za Washington Post upozorio da je Kim "nerazuman i vrlo opasan" te da je pritisak na njega nužan, no dodao je da sankcije nisu dovoljne te da dijalog treba početi "pod pravim uvjetima".

"Zajedno ćemo ostvariti razmontiranje nuklearnog programa Sjeverne Koreje, mir na Korejskom poluotoku i, naposljetku, mir u jugoistočnoj Aziji", optimističan je Moon, koji će s Trumpom danas imati večeru, a sutra formalne sastanke.

Kim ne pokazuje interes za nastavak pregovora

Kriza sa sve problematičnijim režimom Kim Jong-una zasigurno će biti glavna tema tih sastanaka. Iako Kina vrši pritisak na SAD da počne pregovore sa Sjevernom Korejom, Kim Jong-unov režim nije pokazao nikakav interes za nastavkom pregovora oko obustave svog nuklearnog programa, javlja Fox News.

Trumpov pristanak na traženje Kine malo je vjerojatan i zbog njegove izražene frustracije nedovoljnim ekonomskim pritiskom Pekinga na Pjongjang.

Frustracija Washingtona Sjevernom Korejom samo je narasla nakon smrti američkog studenta Otta Warmbiera, koji je prilikom posjeta ovoj totalitarnoj zemlji uhićen i osuđen na višegodišnju robiju na temelj bizarnih optužbi da je ukrao propagandni poster. Iako je vrlo brzo nakon zatvaranja pod neutvrđenim okolnostima pao u komu, Sjeverna Koreja ga je držala u zatočeništvu 17 mjeseca prije nego ga u vegetativnom stanju vratila u SAD. Warmbier je tjedan dana nakon toga umro. U sjevernokorejskim zatvorima još uvijek se nalaze troje američkih i šestoro južnokorejskih državljana.

Trump i Moon će vjerojatno razgovarati i o američkom proturaketnom sustavu THAAD, čije postavljanje u Južnoj Koreji odgođeno do završetka revizije utjecaja na okoliš. Moon je napomenuo da to ne znači da se njegova vlada predomislila oko njegova postavljanja. SAD ima 28.000 vojnika na teritoriju Južne Koreje.

Pročitajte više