Trumpov sin će svjedočiti o ruskom upletanju u izbore pred Kongresom

Foto: Hina
 
NAJSTARIJI sin američkoga predsjednika Donalda Trumpa i bivši šef njegove predsjedničke kampanje dobili su odobrenje posebnog savjetnika da javno svjedoče pred Kongresom u sklopu istrage o ruskom upletanju u američke izbore 2016., objavila je demokratska senatorica u senatskom pravosudnom odboru. 
 
Američka senatorica Dianne Feinstein rekla je novinarima da je posebni savjetnik, bivši ravnatelj FBI-a Robert Mueller, rekao da Donald Trump Jr. i Paul Manafort mogu svjedočiti.
 
Mueller istražuje optužbe američkih obavještajnih agencija o ruskom miješanju u izbore i o mogućem tajnom dogovoru između Moskve i Trumpove predsjedničke kampanje.
 
Još se ne zna kad će se saslušanje održati
 
Feinstein je rekla da odbor planira da svjedočenje bude dio šireg saslušanja koje je bilo zakazano za srijedu, no sada je odgođeno. Nije mogla potvrditi hoće li se saslušanje održati sljedeći tjedan.
 
Ako bi se Trumpov sin pojavio pred pravosudnim odborom, bio bi to najviši član unutarnjeg kruga članova obitelji i suradnika u Bijeloj kući koji bi svjedočio pred Kongresom o optužbama u vezi s Rusijom.
 
Nekoliko kongresnih panela otvorilo je istragu.
 
Rusija niječe upletenost
 
Optužbe su dominirale prvim šestomjesečnim razdobljem Trumpova mandata. Rusija niječe da je bila upletena u kampanju, a Trump kaže da nije bilo tajnog sporazuma.
 
Predsjednikov sin Donald, koji vodi obiteljski posao Trump Organization, prošli tjedan je objavio mailove u kojima se u lipnju 2016. oduševljeno slaže da se sastane sa ženom za koju mu je rečeno da je odvjetnica ruske vlade koja bi mogla imati informacije štetne za demokratsku izbornu suparnicu njegova oca, Hillary Clinton, kao dio ruske službene potpore Trumpovoj predsjedničkoj kampanji.
 
Identificirana osma osoba
 
Muškarac koji radi u Moskvi povezan s Trumpom identificiran je kao osma osoba koja je prisustvovala sastanku.
 
Odvjetnik Scott Balber potvrdio je za Reuters ime Ikea Kaveladzea nakon što je CNN objavio da je posebni savjetnik Muellerovih tužitelja identificirao njegova klijenta  te da sudjeluje u istrazi.
 
Na LinkedIn profilu Kaveladzea stoji da je on potpredsjednik Crocus Grupe, tvrtke sa sjedištem u Moskvi. Po Balberovim riječima, on je trebao poslužiti kao prevoditelj na sastanku s ruskom odvjetnicom, no ona je dovela sa sobom svog prevoditelja.  

Pročitajte više