Trumpov tvit o nuklearnom arsenalu njegova je najluđa laž dosad

Foto: FAH, 123rf

DAN nakon što je s godišnjeg odmora zaprijetio Sjevernoj Koreji "vatrom i bijesom kakve svijet nije dosad vidio", što je prilično očita aluzija na nuklearni napad, predsjednik SAD-a Donald Trump se na Twitteru pohvalio američkim nuklearnim arsenalom.

No osim što spominjanje nuklearnog oružja neodgovorno produbljuje tenzije u ionako napetoj situaciji, postoji još veći problem s Trumpovim tvitom - to što se radi o urnebesno očitoj i apsurdnoj laži.

Nuklearni arsenal "daleko jači i moćniji nego što je ikad bio"

Zašto? Za početak, evo što je Trump napisao: "Moja prva uredba kao predsjednik bila je da se renovira i modernizira naš nuklearni arsenal. On je sada daleko jači i moćniji nego što je ikad bio...Nadajmo se da nikad nećemo morati upotrijebiti ovu moć, ali nikad neće doći vrijeme da nećemo biti najmoćnija zemlja na svijetu!"

 

 

 

Što je pogrešno s ovom bombastičnom izjavom, sažeto je objasnio već prvi komentar ispod Trumpove objave: "Potrebno je DALEKO više od prokletih šest mjeseci za modernizaciju nuklearnog arsenala. Ovo je takva patetična i transparentna laž, čak i za tebe."

Nešto detaljnije objašnjenje iznijela je poznata fact-checking stranica PolitiFact. Trump je tjedan dana nakon inauguracije u siječnju potpisao predsjednički memorandum o "obnovi oružanih snaga SAD-a", ali to nije bila njegova prva uredba - prije toga je potpisao više od deset različitih predsjedničkih uredbi. 

Reviziju nuklearnog arsenala provodi svaki predsjednik

Osim toga, samo jedna rečenica u memorandumu odnosi se na nuklearni arsenal, ona koja nalaže ministru obrane da "inicira novu reviziju nuklearnog držanja kako bi osigurali da je nuklearna obrana SAD-a moderna, robusna, fleksibilna, izdržljiva, spremna i prikladno skrojena da odvrati prijetnje 21. stoljeća i uvjeri naše saveznike da su sigurni."

Što je još važnije, revizija nuklearnog držanja je uobičajena i očekivana za svakog novog američkog predsjednika. Štoviše web-stranica američkog ministarstva obrane opisuje je kao " zadanu zakonodavnim mandatom". Američki predsjednici je redovito iniciraju unutar dvije godine od ulaska u Bijelu kuću. Bill Clinton je to učinio 1994., George W. Bush 2002., Barack Obama 2010. Osim što ju je pokrenuo nešto ranije od drugih, Trump nije napravio ništa posebno.

Arsenal je unaprijeđen zahvaljujući Obami

No naravno, najproblematičniji dio Trumpove tvrdnje njegova je sugestija da je zahvaljujući ovoj rutinskoj reviziji nuklearni arsenal toliko unaprijeđen da je "jači nego ikad prije". On je zaista poboljšan, ali prvenstveno zahvaljujući višegodišnjem planu modernizacije koji je inicirao Trumpov prethodnik Obama. 

Koliki je opseg tog plana, najbolje svjedoči podatak da je Kongresni ured za proračun ove godine procijenio troškove na 52 milijarde $ godišnje od 2017. do 2026. Ukupni trošak mogao bi iznositi i do 300 bilijuna $ u sljedećih 30 godina.

Eksperti s kojima je PolitiFact razgovarao slažu se da je Trumpovo preuzimanje zasluga apsurdno. "Bila bi to prilično fantastična tvrdnja čak i po standardima Hladnog rata, s obzirom na opseg i veličinu arsenala", kaže Richard Nephew, viši suradnik na Centru za globalnu energetsku politiku Sveučilišta Columbia. 

Matthew Bunn, specijalist za nuklearnu politiku sa Sveučilišta Harvard, ocjenjuje da je Trumpova tvrdnja "jednostavno pogrešna" i dodaje: "Ukupno se ništa nije moglo bitno promijeniti u vezi nuklearnog arsenala u nekoliko mjeseci otkad je Trump preuzeo ured. Imamo iste projektile i bombardere koje smo imali prije."

Drugim riječima, šest mjeseci je beznačajno u vremenskom rasponu potrebnom za ovakav poduhvat. 

Zna li Trump išta o nuklearnom naoružanju?

Možda je ovo dobar trenutak da se podsjetimo koliko je Trump uopće upoznat sa sustavom nuklearnog naoružanja. U predizbornoj kampanji, na konkretno pitanju o "nuklearnoj trijadi" (tri grane nuklearnog arsenala - balističkim projektilima, bombarderima i podmornicama), tadašnji republikanski kandidat je dao potpuno nesuvisli i neupućeni odgovor u kojem je lupetao o "moći i uništenju nuklearnog" .

;

Dakle, to je osoba kojoj su američki glasači dali nadležnost nad šiframa za pokretanje nuklearnog napada. Nadajmo se da je nešto naučio u međuvremenu, ali navedeni tvit pokazuje upravo suprotno.

Pročitajte više