Nova Trumpova uredba dokrajčit će uštedu energije u Los Angelesu

Foto: Hina

AMERIČKI programi za poboljšanje energetske učinkovitosti zgrada omogućili su uštede energije do 30 posto u cjelokupnom prostoru komercijalne i poslovne djelatnosti u Los Angelesu, stoji u studiji objavljenoj dan prije nego je predsjednik Donald Trump potpisom ukinuo ekološke mjere svoga prethodnika.

Znanstvenici sa Sveučilišta California (UCLA) proučili su gotovo 179.000 zgrada i razmotrili tri programa borbe protiv klimatskih promjena koji se provode u toj državi.

Od ta tri programa dva su u nadležnosti savezne američke vlade. Prvi je Energy Star, za koji je zadužena Agencija za okoliš (EPA), a drugi Better Building Challenge kojim upravlja ministarstvo za energetiku.

"Uočili smo da se zahvaljujući tim programima znatno poboljšala energetska učinkovitost zgrada", kaže Magali Delmas, ekonomistica specijalizirana za okoliš.

Programi omogućuju uštedu energije i smanjenje emisija plina s učinkom staklenika, ističe Delmas.

Trećina potrošene energije odlazi na zgrade

U svijetu na zgrade otpada otprilike trećina sveukupne potrošene energije.

Agencija za okoliš (EPA) navodi da je programom Energy Star izbjegnuto 2,7 milijarda tona stakleničkih plinova čime su smanjeni troškovi za električnu energiju u iznosu od 430 milijarda dolara (ili 400 milijarda eura).

Trumpu bitniji ugljen


Međutim, američki predsjednik Donald Trump odbacuje znanstvene tvrdnje o globalnom zatopljenju i u utorak je potpisao uredbu kojom ukida ključne mjere svoga prethodnika Baracka Obame.

Prema Obaminom programu "Clean Power" elektranama na ugljen nalaže se smanjenje emisija CO2.

Nakon potpisa uredbe Trump je poručio da želi završiti rat protiv ugljena i obećao je "proizvoditi američki ugljen za američke industrije".

Ukidanje Obaminih mjera za borbu protiv klimatskih promjena dovodi u pitanje i novac predviđen za poboljšanje energetske učinkovitosti zgrada.

Prijedlog proračuna Obamine administracije koji je u ožujku poslan zastupnicima u Kongresu predviđa da se EPA-i smanji proračun za 2,6 milijarda dolara od ukupno 8,3 milijarda, a to znači ukidanje 3200 radnih mjesta.

Pročitajte više