Trumpova vlada deportirala bosansku Srpkinju i ukinula joj državljanstvo

Screenshot: YouTube

DIVNA Maslenjak, bosanska Srpkinja koja je 1999. dobila status izbjeglice, a 2007. i američko državljanstvo, deportirana je natrag u Srbiju jer je lagala tijekom prijave za državljanstvo, pišu svjetski mediji.

Maslenjak je prije skoro 20 godina tvrdila da joj u Bosni prijeti progon. Također je rekla da njoj i obitelji prijeti osveta vojske bosanskih Srba jer je njezin suprug izbjegao služenje vojnog roka. Istina je da je zapravo služio u vojnoj jedinici koja je bila upletena u ratne zločine.

Osuđena i zajedno sa suprugom deportirana u Srbiju

Kada su vlasti ovo otkrile, optužena je za ilegalno dobivanje državljanstva. Pokušala je dokazati da je ta laž bila nevažna, ali sudac je odlučio da je dovoljna bilo kakva laž, velika ili nebitna, da izgubi državljanstvo.

Osuđena je, naređen joj je opoziv državljanstva i zajedno sa suprugom je deportirana u Srbiju.

"Imate li pravo nakon 20 godina pokucati mi na vrata i reći da više nisam američki državljanin?"

Sudac Vrhovnog suda John Roberts pokušao je jučer testirati granice vladinog stava o državljanstvu. "Jednom davno vozio sam 60 kilometara na sat u zoni gdje je ograničenje 50. Zastara je nastupila."

Isto tako, nakon 20 godina otkriveno da je Maslenjak lagala tijekom prijave za državljanstvo, što je tek sada otkriveno. "Imate li pravo samo tako pokucati mi na vrata i reći da više nisam američki državljanin?", upitao je Roberts.

Odvjetnik Ministarstva pravosuđa Robert Parker rekao je da je Maslenjak morala reći istinu: "Ako možemo dokazati da ste namjerno lagali u prijavi, da, imamo to pravo".

"Zakon se odnosi na sve lažne izjave, pa i najmanje bitne"

Sudac Anthony Kennedy odgovorio je Parkeru: "Vaš argument ponižava vrijednost državljanstva". Sutkinja Sonia Sotomayor pitala je imaju li to pravo ako netko prešuti nevažnu informaciju kao što je nadimak, a sutkinja Elena Kagan je rekla da je "zgrožena saznanjem da čak i laž o težini može imati ovako ozbiljne posljedice".

Parker je rekao da se zakon odnosi na sve lažne izjave, pa i one najmanje bitne.

Pročitajte više