VIDEO Trumpovi pristaše sad koriste izraz iz nacističke Njemačke

Foto:FaH

OVE se nedjelje na društvenim mrežama pojavio video s predizbornog skupa u kojem dvojica njegovih pristaša viču na novinare na njemačkom.

Njemački korisnici brzo su prepoznali sintagmu koju koriste - "lügenpresse " (njem. lažljivi tisak) i njeno eksplozivno značenje. Radi se o pogrdnom izrazu koji se naširoko koristio u nacističkoj Njemačkoj, piše Washington Post.

Slogan danas koristi antiislamska PEGIDA

U vrijeme nacističke Njemačke i komunističke Istočne Njemačke, "lügenpresse " je u biti bio slogan usmjeren protiv liberalne demokracije. Danas ga sve više vraćaju u uporabu pripadnici njemačke populističke i anti-imigrantske desnice. Pogotovo ga rado koriste članovi anti-islamskog pokreta PEGIDA (Patriotski Europljani protiv islamizacije Europe) kao uvredu upućenu novinarima koji prate njihove demonstracije.

Kao i u Njemačkoj, i u SAD-u  je povjerenje u mainstream medije sve slabije. No PEGIDA često ide i dalje od verbalnih napada na medije. Više novinara koji su napravili pogrešku i pokušali napraviti reportažu prosvjednih marševa PEGIDA-e bez zaštitara, završili su pretučeni.

Povijesne analogije, međutim, još su gore.

Izraz se pojavio prije samog uspona nacista - njemačko ministarstvo obrane izdalo je pred kraj Prvog svjetskog rata knjigu "Lažljivi tisak (lügenpresse) naših neprijatelja".

Korišten protiv Hitlerovih kritičara

U to vrijeme, riječ je korištena opisno. Desetak godina kasnije, postala je propagandni slogan nacista koji su koristili ponajviše za stigmatiziranje židova i komunista. Nacisti su kritičare Adolfa Hitlera redovito nazivali "Lügenpresse apparatus". Ovakva je retorika bila bitan čimbenik u propagandnoj kampanji njegovog ministra Josepha Goebbelsa - kampanji koja je uspješno pripremila teren za Holokaust.

Lügenpresse je bio izraz mržnje, ne samo protiv kritičnih medija, već protiv svakoga tko se protivio "volji naroda". U Istočnoj Njemačkoj, koristila se protiv demokratskog Zapada, pogotovo protiv SAD-a.

A sada je, kako vidimo, koriste Trumpovi sljedbenici koji ponavljaju optužbe svog kandidata o zavjeri medija i namještenim izborima. Izgleda da je ovaj antidemokratski izraz napravio puni krug.

Pročitajte više