Tržišno natjecanje: Tisak promijenio uvjete poslovanja zbog pritužbi Ultra grosa i NTL-a

Foto: Tisak.hr

AGENCIJA za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) prihvatila je mjere vezane uz preuzimanje obveza Tiska za otklanjanje mogućih negativnih učinaka na tržištu komisione prodaje tiskovina koje je Tisak predložio u postupku koji je Agencija protiv njega vodila po službenoj dužnosti, priopćeno je danas iz AZTN-a.

Postupak je pokrenut povodom inicijative udruženja poduzetnika Ultra gros i Narodni trgovački lanac (NTL). Riječ je o udruženjima poduzetnika osnovanim s ciljem da njihovi članovi putem zajedničke nabave ostvare povoljnije uvjete u nabavi određenih proizvoda.

U inicijativi za pokretanje postupka navodilo se da Tisak tim udruženjima odbija priznati rabat koji priznaje drugim kupcima na tržištu komisione prodaje tiskovina, čime negira samu svrhu osnivanja takvih udruženja.

Tisak je pristao na promjenu uvjeta poslovanja

Tijekom postupka, Tisak je iskoristio zakonsku mogućnost da samoinicijativno preuzme obveze provedbe mjera kojima se u potpunosti uklanjaju mogući negativni učinci njegovog ponašanja na tržišno natjecanje. Konkretno, predložio je Agenciji izmjenu svojih Uvjeta poslovanja u komisionoj prodaji tiskovina koji su se primjenjivali od 1. siječnja 2014. Prijedlog Tiska bio je da u te Uvjete poslovanja implementira odredbe kojima se udruženja poduzetnika jasno definiraju i priznaju kao posebni subjekti kojima se priznaje status kupca na tržištu distribucije i komisione prodaje tiskovina. Prema tom bi prijedlogu, udruženja ostvarivala pravo na posebni grupacijski rabat, čime se posredno ostvaruju pogodnosti i za svakog pojedinačnog člana udruženja.

Agencija je prihvatila prijedlog Tiska, ocjenjujući da je dobrovoljno predložena mjera razmjerna mogućim negativnim učincima koje bi njegovi Uvjeti poslovanja imali na tržišno natjecanje da nisu izmijenjeni, čime se postigla svrha zbog koje je postupak i pokrenut.

Tisak mora svakih šest mjeseci AZTN-u dostavljati izvješća o ispunjavanju obveza

U svrhu nadzora nad provedbom mjere Tisak će u iduće dvije godine, svakih šest mjeseci Agenciji dostavljati izvješće o učincima mjera s dokazima da je udruženjima poduzetnika priznat status kupca na tržištu, kao i dokazima o ostvarivanju posebnog grupacijskog rabata. Izmijenjene Uvjete poslovanja Tisak mora imati objavljene na svojim mrežnim stranicama tijekom trajanja cijelog razdoblja nadzora.

Međutim, prije nego što je Agencija dala konačno odobrenje na prijedlog mjera u ovom postupku, Tisak je na svojim službenim mrežnim stranicama objavio nove Opće uvjete poslovanja u komisionoj prodaji tiskovina. Ti Opći uvjeti koji su na snagu stupili 1. siječnja 2016., osim odredaba kojima se određuju novi uvjeti poslovanja koji sadrže i prethodno opisane mjere koje je prihvatila Agencije, sadrže i nove odredbe kojima Tisak regulira financijske uvjete pod kojima će distribuirati tiskovine na pojedina prodajna mjesta.

"Budući da opisani postupak i opseg mjera koje je Agencija prihvatila bio ograničen isključivo na definiranje udruženja poduzetnika i njihovih prava na grupacijski rabat, Agencija u tom postupku nije mogla dati bilo kakvo prethodno (ex ante) odobrenje na druge odredbe novih Općih uvjeta poslovanja Tiska. Stoga će AZTN u novom predmetu provesti prethodno ispitivanje stanja na tržištu odnosno analizirati moguće učinke na tržišno natjecanje onih odredbi Tiskovih novih Općih uvjeta poslovanja koje se odnose na financijske uvjete pod kojima će Tisak distribuirati tiskovine na pojedina prodajna mjesta", zaključije se u priopćenju AZTN-a.

 

Pročitajte više