Tsunami: Japan i Španjolska priskaču u pomoć Indoneziji

Japan će rasporediti tisuću vojnika u Indoneziji radi pružanja pomoći stanovništvu pogođenom divovskim plimnim valovima od 26. prosinca, potvrdio je u subotu japanski ministar obrane Yoshinori Ono. L

Radi se o najvažnijem vojnom kontingentu koji Japan šalje u inozemstvo od završetka Drugog svjetskog rata.

Ono je dao naredbu za polazak japanskog kontingenta u petak nakon razgovora s premijerom Junichirom Koizumijem koji je izrazio želju da snage za samoobranu (FAD, japanska vojska) priteknu u pomoć žrtvama azijskog tsunamija.

Ekspedicijska postrojba sastojat će se od oko 640 marinaca, 220 pripadnika pješaštva i stotinjak članova zračnih snaga, piše dnevnik Mainichi Shimbun.

Japanske postrojbe pomoći će u prijevozu, medicinskim uslugama i u prevenciji od epidemija, istaknuo je glasnogovornik ministarstva obrane.

Japan je obećao i financijsku pomoć od 500 milijuna dolara poharanim područjima.

Španjolska će vlada, pak, poslati tri zrakoplova, brod i 500 vojnika u Indoneziju radi pružanja pomoći žrtvama tsunamija koji je usmrtio gotovo 160 tisuća osoba, od čega 107.039 na indonezijskom otoku Sumatri, piše u subotu dnevnik El Pais.

Španjolski ministar obrane Jose Bono, čiji ured nije bio dostupan za potvrdu te informacije, trebao bi se susresti u subotu sa šefom španjolske vlade Joseom Luisom Rodriguezom Zapaterom radi utančavanja broja predviđenih vojnika.

(Hina) xbnš ysd

Pročitajte više