Tsunami: Šveđani pokazali iznimnu solidarnost sa žrtvama katastrofe

TSUNAMI koji je 26. prosinca pogodio Aziju potaknuo je u Švedskoj i u Norveškoj, zemljama koje su najvjerojatnije platile najveću cijenu u ljudskim životima među zapadnim zemljama, iznimnu solidarnost s unesrećenim zemljama.

Tjedan dana nakon katastrofe, vrijednost donacija fizičkih i pravnih osoba u Švedskoj popela se na gotovo 400 milijuna kruna (više od 43 milijuna eura), što je rekordna brojka za tu malu skandinavsku zemlju koja je, prema privremenim podacima, u Aziji izgubila 59 državljana, dok ih se 3.500 smatra nestalima.

Švedska vlada je najavila početnu pomoć od pola milijarde kruna (više od 50 milijuna eura).

Nesreća je mobilizirala i javnost u Norveškoj, zemlji sa samo 4,6 milijuna stanovnika, gdje su do subote navečer humanitarne organizacije prikupile više od 200 milijuna kruna (više od 24 milijuna eura).

Dvije tamošnje oporbene stranke iz populističke desnice i socijalističke ljevice predložile su da Norveška, među najbogatijim zemljama u svijetu, posegne za svojim zalihama novca od prodaje nafte i državnu pomoć poveća sa sadašnjih 100 milijuna na najmanje milijardu norveških kruna.

Pročitajte više