Tuča veličine oraha pogodila Zagreb i okolicu, situacija u Krapini loša



OZBILJNO olujno nevrijeme pogodilo je glavni grad Hrvatske i okolicu. S neba je padao led veličine oraha, a situacija je posebno loša u Krapini, izvještava DUZS

Vatrogasci su u Zagrebu pet puta morali izaći na intervencije, uglavnom u istočnom dijelu grada, gdje su morali ispumpavati vodu s ulica i iz stanova. U Kranjčevićevoj ulici je nekoliko stanova ostalo bez struje. U Zaboku je kiša poplavila ulice.

Tuča je trajala desetak minuta, a zamijenila ju je vrlo jaka kiša, koja je i u Zagrebu i u Velikoj Gorici postala slabija, a nakon toga se potpuno primirila. 

Katastrofa u Velikoj Gorici

Kako su ispričali Indexovi čitatelji iz Velike Gorice, nebo se odjednom otvorilo. Nevrijeme je došlo sasvim iznenada, u jednom je trenutku sve bilo normalno, a u drugom je padao led. Neki koji nisu na vrijeme stigli aute odvesti na sigurno nisu prošli najbolje, jer im je led oštetio lak na vozilima.

Malo tko se usudio izlaziti van dok je padala tuča veličine oraha, a sve je puno komada granja, pa se može pretpostaviti da je nanesena šteta na voćnjacima i obradivim površinama. Led je toliko letio na sve strane da su nastradali čak i auti koji su bili pod nadstrešnicama. 


Državna uprava za zaštitu i spašavanje javlja da je situacija u Krapini dosta loša. Tamo je olujno nevrijeme napravilo dosta štete, čupalo krovove, poplavilo kanalizaciju, a voda je izbijala iz šahtova. Prošao je prvi val tuče, ali još uvijek je dosta toga poplavljeno. DUZS zasad nema detaljnije podatke osim da su svi angažirani na saniranju štete, a štetu bi trebalo biti lakše procijeniti sutra.

Po podacima DHMZ-a, kiša praćena grmljavinom pada u Zagrebu, Varaždinu, Velikoj Gorici i Krapini, a grmi bez oborina u Karlovcu i Križevcima. Temperatura u oborinama pogođenim dijelovima je umjerena, kreće se između 17 i 21 stupnja.

Slična situacija dogodila se i jučer u Slavoniji. Olujno nevrijeme s ledom veličine oraha i jakom kišom jučer je poharalo selo Viljevo u blizini Donjeg Miholjca. Zabilježena je velika šteta na kućama, voćnjacima i obradivim površinama. Preko 50 stambenih objekata oštećeno je, a ukupna šteta od jučerašnjeg nevremena procjenjuje se na preko 10 milijuna kuna.

I sutra nestabilno vrijeme

U Zagrebu se sutra očekuje djelomice ili pretežno sunčano, ali nestabilno vrijeme. Ponegdje može biti slabe prolazne kiše ili lokalnih pljuskova s grmljavinom. Vjetar povremeno umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura bit će od 18 do 20, a najviša dnevna oko 27 stupnjeva Celzijevih.

U ostatku države očekuje se djelomice sunčano vrijeme uz promjenljivu naoblaku. Ponegdje je moguća prolazna kiša, a vjerojatnost za pljuskove s grmljavinom najveća je poslijepodne, osobito u istočnoj Hrvatskoj. Najviše sunčanog vremena bit će na srednjem i južnom Jadranu. Jutarnja temperatura zraka kretat će se između 14 i 19, na Jadranu između 19 i 24, a najviša dnevna od 24 do 29 stupnjeva Celzijevih, u Dalmaciji ponegdje malo viša.

Pročitajte više