Tucker Carlson je intervjuirao Putina. Novinari su bijesni

Screenshot: X

Tucker Carlson intervjuirao je ruskog predsjednika Vladimira Putina. Odmah po objavi te informacije uslijedila je bijesna reakcija novinara. Carlson, konzervativni komentator i bivši voditelj Fox Newsa koji je stalno dovodio u pitanje potporu ukrajinskim ratnim naporima, najavio je sinoć da će intervjuirati ruskog predsjednika tijekom svog posjeta Moskvi.

U videu koji je do srijede ujutro skupio više od 60 milijuna pregleda, Carlson je rekao da intervjuira Putina "jer je to naš posao. Mi smo u novinarstvu. Naša dužnost je informirati ljude". Ali Carlsonov monolog, u kojem je kritizirao zapadne medije i tvrdio da se ne trude čuti Putinovu stranu priče, izazvao je oštru reakciju američkih i ruskih novinara, piše Politico.

"Mnogi novinari intervjuirali su Putina, koji također drži česte i jako praćene govore", napisala je američka novinarka i povjesničarka Anne Applebaum na X-u (bivši Twitter): "Carlsonov intervju je drugačiji jer on nije novinar, on je propagandist, s poviješću pomaganja autokratima da prikriju korupciju".

Carlson, kojeg je Fox otpustio prošle godine, rekao je da će intervju biti objavljen "bez ikakvih izmjena"  na njegovoj osobnoj web stranici i da "neće biti iza paywalla". Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je danas da je intervju već održan, ali nije rekao kada će biti emitiran.

Carlson kaže da "većina Amerikanaca nema pojma zašto je Putin napao Ukrajinu"

Iako su zapadni mediji imali "mnoštvo intervjua" s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, rekao je Carlson, "niti jedan zapadni novinar nije se potrudio intervjuirati predsjednika druge zemlje uključene u ovaj sukob, Vladimira Putina".

"Većina Amerikanaca nema pojma zašto je Putin napao Ukrajinu ili koji su mu sada ciljevi”, rekao je Carlson: "Nikada mu nisu čuli glas. To je pogrešno".

Iako je istina da je Carlson prvi Amerikanac koji je intervjuirao Putina od početka invazije Moskve na Ukrajinu prije gotovo dvije godine, novinari vodećih medija u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi brzo su istaknuli da to nije jer nisu pokušavali.

"Misli li on stvarno da ne pokušavamo intervjuirati Putina?"

"Misli li Tucker stvarno da mi novinari ne pokušavamo intervjuirati predsjednika Putina svaki dan od njegove invazije na Ukrajinu?", napisala je na X-u Christiane Amanpour, CNN-ova glavna vanjskopolitička voditeljica: "To je apsurdno - nastavit ćemo tražiti intervju, kao što smo to činili godinama".

Isto tako, BBC-jev urednik za Rusiju Steve Rosenberg objavio je da je BBC "podnio nekoliko zahtjeva Kremlju u posljednjih 18 mjeseci. Odgovor je uvijek bio negativan".

Dopisnik WSJ-a ismijao Tuckera

"Jadni Vladimir Putin", narugao se glavni dopisnik Wall Street Journala za vanjske poslove Jaroslav Trofimov, također na X: "Do sada nitko na Zapadu nije imao priliku čuti ga kako objašnjava sve odlične razloge zašto je morao napasti Ukrajinu".

"Niti u govoru koji je emitiran uživo na svakoj globalnoj mreži na jutro invazije, ni u bezbrojnim drugim govorima", dodao je Trofimov, referirajući se na Putinove izjave 24. veljače 2022. godine, u kojima je najavio rusku invaziju na Ukrajinu. O tome se naširoko izvještavalo, prepisivalo i emitiralo na Zapadu.

Sam Peskov potvrdio je da je Kremlj primio više zahtjeva za intervju od zapadnih novinara. Ali Moskva vidi sve te medije kao pristrane i jednostrane. Izabrali su Carlsona jer je njegova pozicija drugačija, rekao je Peskov.

Što kaže Kremlj, a što ruski novinari?

"Njegova pozicija nije proruska, ni proukrajinska, nego proamerička. To je u oštroj suprotnosti sa stajalištem tradicionalnih anglosaksonskih medija", rekao je Peskov. Zapadni novinari nisu jedini koji izražavaju ogorčenje Carlsonovim riječima. I ruski novinari prozvali su konzervativnog provokatora.

"Nevjerojatno! Ja sam jedan od stotina ruskih novinara koji su morali otići u egzil kako bi nastavili izvještavati o ratu Kremlja protiv Ukrajine", napisala je ruska novinarka Jevgenija Albats: "Alternativa je bila odlazak u zatvor. A sada nas ovaj SoB (engleska kratica za kurvin sin, op.p.) uči dobrom novinarstvu, snimajući iz Ritzova apartmana u Moskvi koji stoji 1000 dolara".

Novinari su također istaknuli Putinovu stalnu represiju nad ruskim i stranim medijima, koja je pojačana od početka invazije punog opsega. Najmanje 1000 neovisnih ruskih novinara napustilo je zemlju zbog novih zakona o cenzuri koji kriminaliziraju kritičko izvještavanje o ratu.

"Zna li da je u Rusiji zločin govoriti istinu o ratu?" 

Dopisnik Wall Street Journala Evan Gershkovich još uvijek je u zatvoru zbog optužbi za špijunažu, a mnogi drugi strani novinari su protjerani.

"Kaže da intervjuira Putina jer je sloboda govora pravo Amerikanaca po rođenju", napisala je dopisnica BBC-ja za istočnu Europu Sarah Rainsford, koja je izbačena iz Rusije 2021. nakon što je proglašena prijetnjom nacionalnoj sigurnosti: "Pretpostavljam da zna kako je Putin proglasio zločinom govoriti istinu o ruskom ratu protiv Ukrajine? Da su nezavisni ruski novinari pobjegli kako bi izbjegli zatvor?"

Carlson je na X-u objavio intervjue s argentinskim predsjednikom Javierom Mileijem i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji su prikupili stotine milijuna pregleda. Donald Trump, koji se natječe za povratak u Bijelu kuću na republikanskoj listi 2024. godine, otvoreno je rekao da bi razmotrio Carlsona kao potencijalnog potpredsjednika.

Pročitajte više