Tuđman i Šušak podržali brutalna mučenja u vojnim zatvorima?

PROTIV Tvrtka Pašalića, jednog od nekadašnjih zapovjednika Vojne Policije, još je 2001. godine podignuta optužnica zbog poticanja vojnih policajaca Marija Barišića i Milorada Pajića na ubojstvo Nikole Vukušića, tadašnjeg načelnika PU Šibenik i njegovog zamjenika Ive Fuština.

Kako javlja Novi list, na suđenju pred Županijskim sudom u Šibeniku, koje je počelo ovih dana, došlo je do novih, brutalnih saznanja, a svjedočio je i Darko Milković, dužnosnik u šibenskoj Vojnoj policiji, koji je bio prisutan za vrijeme zločina u vojnom zatvoru Kuline.

Pašalić je prije ubojstva načelnika Vukušića i njegovog zamjenika, vojne policajce poticao i da prethodno ubiju nekoliko Srba - policijskog inspektora Dragana Njegića i građanina Ljubu Pavasovića, kako bi likvidacije Vukušića i Fuština izgledale kao odmazda.

Upravo je bizarno da su vojni policajci Pašalićeve nemjere predočili Tuđmanu i Šušku. O tome svjedoči prijepis transkripta sa sastanka predsjednika Tuđmana od 26. travnja 1993., na kojem su, osim Šuška, bili nazočni i Tomislav Šutalo, Ivan Jarnjak, Jure Radić, Hrvoje Šarinić, Mile Ćuk i Miroslav Tuđman.

Djelovanje Vojne policije bilo je brutalno i u Lori; upravo je Milković ključan svjedok u tom slučaju. On je potvrdio izjave potlačenog policajca Barišića, što isključuje navodnu mogućnost da su tvrdnje prigodno izmišljene u dnevno političke svrhe.

"Među prvim zarobljenicima vojnog zatvora u Kulinama bilo je njih 15-ak iz Nos Kalika. Tada je zapovijednik bio Tvrtko Pašalić, a 1. i 2. vođa Željko Maglov i Zvonimir Cigić. Zarobljenike je udarao tko god je dolazio u pritvor. Frane Goreta mučio ih je u kasnim noćnim satima, jer su tada Maglov i ostali dolazili pijani i drogirani. Tjeralo ih se na bludne radnje i silovalo. Spajali su ih na žice poljskog telefona da skaču pod strujnim udarima." - priča Milković za Novi List.

"Oko 18. lipnja došao je Frane Goreta s Ivicom Livajom. Poručio je Pašaliću da ga čeka na cesti za Kuline. Maglov je išao s njim, a kasnije sam ga i osobno vidio. Bio je nervozan. Pitao sam zapovjednika zatvora što se dogodilo, a on mi je rekao da su ispitivali zarobljenike. Nakon što je na red došao Marko Mađar, Goreta je izišao sav poprskan krvlju." - tvrdi Milković.

"Nakon što su Miljevci oslobođeni, nazvao je Davor Škugor, tadašnji pomoćnik zapovjednika za logistiku, i tražio da pošalju ratne zarobljenike i desetinu VP, kako bi pokopali ubijene neprijatelje. Mrtvi su na kraju bačeni u Bačića jamu, iza sela. Ja sam o tome svjedočio na sudu u Zagrebu. Luka Vujić, tadašnji zapovijednik 142. brigade, napisao je kako su neki zarobljenici identificirani. U izvješću navodi i Miroslava Subotića, koji je ubijen nakon akcije Miljevci." - zaključuje Milković.

(Foto: )

Pročitajte više