Tuđmanizacija: Kada budete lijepo pisali o Vladi, Kosor će vam dati informacije

URED Vlade Republike Hrvatske odlučio je kako se o nekim spornim odlukama Vlade neće obavještavati svi mediji, odnosno javnost, već će pristup informacijama od javnog značaja imati samo oni koji su skloni pozitivno pisati o radu Jadranke Kosor kao premijerke. Ta informacija neslužbeno nam je potvrđena iz ureda Vlade, odnosno preporučeno nam je kako gubimo vrijeme ako tražimo odgovore na pitanja koja zanimaju javnost.

Pišite o Vladi sve, samo ne greške

Prije više od dva tjedna i nakon 20-tak telefonskih poziva prema Uredu Vlade te ponavljanja pisanih upita o sudbini Ine kojoj za tri godine prijeti većinsko preuzimanje od strane mađarskog partnera MOL, kao i poreznom dugu Ine koji opterećuje proračun Vlade te prešućivanju istine da se prevarila međunarodna zajednica kao i Hrvatski sabor u pregovorima sa Slovencima te da je premijerka Kosor za vrijeme posjete SAD-u namjerno pogrešno predstavljana kao bivša novinarka BBC-ja, odlučeno je kako se na ta pitanja neće odgovarati i to unatoč činjenici što to zabranjuju postojeći zakoni o pristupu informacijama.

Nakon što smo upozorili Ured Vlade, kao i glasnogovornicu Vlade Martinu Banić, da je riječ o pitanjima od javnog interesa kao i da svjesno krše važeće zakone, Kosor se odlučila oglušiti. Kako doznajemo, ista sudbina šutnje od strane glasnogovornice Vlade Martine Banić zadesila je i druge kolege novinare koji kritički pišu o radu Vlade dok podobni novinari i dalje mogu normalno raditi i pravodobno dobivaju informacije od javnog značaja.

Svaki drugi dan reagiranje

Banić zapravo vodi Ured za informiranje na isti način kao što vodi Mladež HDZ-a, gdje je instalirana početkom ove godine. Naime, nakon odlaska glasnogovornika Zlatka Mehuna iz Ureda za odnose s javnošću Vlade RH, tijelo koje bi se po zakonu trebalo baviti pravodobnim informiranjem javnosti, većinu svog radnog vremena troši na demantije i reagiranja u medijima te "saniranju šteta" od novinarskih tekstova. Banić isto tako svoje radno mjesto doživljava na način da je dobro uskratiti sve sporne informacije pa se tako nerijetko može primjetiti kako bježi od novinara. Odnosno u opisu svog posla glasnogovornika dodala je i "skrivanje od novinara".  

Šefica mladeži HDZ-a i diplomirana novinarka Banić koju je premijerka Kosor iz zahvalnosti postavila u Nadzorni odbor Fine, što je bilo izravno kršenje obećanja o sposobnim, a ne podobnim u nadzornim odborima, odaslala je u posljednja dva mjeseca više od trideset reagiranja. A reagiralo se sve i svašta od slova "u" u naslovu kod posjete Bleiburgu, pa do reagiranja na prvoaprilsku šalu, a na posebno mjesto niske bisera Banić treba staviti i reagiranje da se o stanu Jadranke Kosor previše pisalo i da to više nije potrebno.

Kosor se ne odmara

Reagiralo se i na to da Vlada nije prekoračila rokove u gospodarskom programu, već je za to kriv - PowerPoint. Sve redakcije dobile su pismo od glasnogovornice Banić da je izjava zastupnika Damira Kajina o tome da Kosor "odlučno vodi zemlju u propast" zapravo bez argumenata. Također Ured za odnose s javnošću imao je potrebu objasniti da Kosor prošle godine nije plandovala na ljetovanju već je uzela samo "5 radnih dana odmora".

Uglavnom, kao i u doba Franje Tuđmana uredi za informiranje postali su uredi za ispravljanje "istine", a informacije od javnog značaja rezervirane za podobne, ali i poslušne, koji će to "znati" prenijeti narodu.

Pročitajte više