Turbulencije u Grčkoj i Europskoj središnjoj banci izazvale novo potonuće na burzama

WALL Street i europske burze danas su se ponovno našle u dubokom crvenom, još jednom pokazavši da je globalna ekonomija ušla u period trajne nestabilnosti.

Kao i mnogo puta dosad, jedan od povoda za rasprodaju vezan je uz situaciju u Grčkoj, gdje je obnovljen strah investitora da Grci neće niti u stanju platiti dospjele obveze, što bi ih sunovratio u bankrot i izazvalo krizu eura. Taj strah se osjetio upravo na vrijednosti zajedničke valute koja je danas potonula na najnižu vrijednost u odnosu na jen u zadnjih 10 godina, i najnižu u odnosu na dolar u zadnjih šest mjeseci. Iako je grčki ministar financija Venizelos jučer najavio promptnu implementaciju mjera štednje, što podrazumijeva drastično rezanje javnog sektora i beskompromisnu privatizaciju, investitori još nisu u potpunosti uvjereni da će Grci zadržati fiskalnu odgovornost.

Europska središnje banka izlaže se nelikvidnosti


Još jedan događaj koji nije imao pozitivan utjecaj na tržište odnosi se na ostavku glavnog ekonomista Europske središnje banke Juergena Starka. On je navodno digao sidro zbog neslaganja s politikom bake da u velikoj mjeri kupuje dug posrnulih ekonomija eurozone. Podsjetimo, ECB je nedavno kupila ogromnu količinu talijanskih i španjolskih obveznica kako bi im "dala prostor za disanje", unatoč tvrdnjama njemačkih ekonomista da banka takvim postupanjem ozbiljno ugrožava vlastitu likvidnost.

Dodajmo svemu tome loše ekonomske brojke koje dolaze iz Amerike i smanjenje procijenjenog ekonomskog rasta na globalnoj razini od skoro svih relevantnih tijela, i postaje jasno da će negativna atmosfera još neko vrijeme vladati burzama. Unatoč Obaminom planu o oporavku.

Banke ponovno najveći gubitnici
Američki Dow Jones tako je danas pao 3,02 posto, njemački Dax 4 posto, britanski FTSE 100 2,4 posto, a francuski Cac 3,6 posto. Među najvećim gubitnicima ponovno su bile europske banke, pogotovo one najviše izložene lošim kreditima i nenaplativim dugovima.

Britanski Barclays pao je 9,4 posto, a Royal Bank of Scotland 5,4 posto. Deutsche Banke je u minusu 7 posto, francuski Societe generale 10,6 posto a Credit Agricole 7,8 posto.

Pročitajte više