Turci kažu da imaju dokaze da je novinar ubijen u saudijskom konzulatu

Foto: Hina/ EPA

TURSKE vlasti tvrde da su pronašle dokaze da je saudijski novinar i pisac Jamal Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, javlja agencija AP.

AP se poziva na visoko rangirane turske policijske službenike koji su, kako pišu, pronašli "sigurne dokaze" tijekom pretresa konzulata, a koji upućuju na to da je novinar ubijen baš tamo. No, detalje nisu željeli kazati jer, kako tvrde, nije im to dopušteno.

Ista agencija, pozivajući se na turske državne medije, javlja kako je saudijski konzul Mohamad al-Otaibi naglo napustio zemlju i otišao u Saudijsku Arabiju i to samo nekoliko sati nakon što je turska najavila pretres njegove rezidencije.

Saudijske vlasti još su ranije kazale kako optužbe koje već danima dolaze iz Turske nemaju osnova. No, američki mediji također pišu o tome kako je moguće da Saudijci znaju puno više nego što govore. Oni pišu kako postoji mogućnost kako je novinar u konzulatu ubijen uslijed nasilnog ispitivanja.

Je li Apple Watch pomogao u istrazi?

Dokazi za navodno ubojstvo u konzulatu su, pisale su ranije turske provladine novine Sabah, dobiveni zahvaljujući satu koji je Khashoggi imao na sebi kada je, kako tvrdi turska policija, zatočen, mučen i na kraju ubijen. No ne radi se o bilo kakvom satu, već o Apple Watchu, pametnom satu koji je, prema ovoj teoriji, bio povezan s njegovim iPhoneom koji je, pak, ostavio kod svoje zaručnice koja ga je čekala ispred konzulata. 

>> Je li ubojstvo saudijskog novinara stvarno snimio njegov Apple Watch?

Upravo je sat, tvrde provladine novine Sabah, bio jedan od glavnih dokaza da je nestali novinar ubijen baš u konzulatu.

Nestanak novinara glavna je tema u svijetu

U međuvremenu, priča o nestanku novinara i mogućoj saudijskoj umiješanosti postala je glavna tema na svjetskoj političkoj pozornici.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je poslao Pompea u Rijad u jeku zategnutih odnosa s tom ključnom saveznicom, u ponedjeljak je rekao kako je moguće da su odgovorni "odmetnuti ubojice". 

Pompeo izrazio zabrinutost zbog nestanka saudijskog disidenta

Nakon razgovora sa Salmanom, Pompeo se sastao i s ministrom vanjskih poslova Abdelom al-Džubeirom, kao i prijestolonasljednikom. Nakon toga će vjerojatno otputovati u Tursku.

Državni tajnik na sastanku s Al-Džubeirom izrazio je zabrinutost zbog nestanka disidentskog saudijskog novinara te je zahvalio kralju Salmanu za njegovu odlučnost u provođenju istrage, objavio je State Department.

"Državni tajnik ponovio je američke strahove oko nestanka Jamala Khashoggija", na sastanku sa saudijskim šefom diplomacije rekla je u priopćenju glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert.

Ona je nakon sastanka Pompea i Džubeira rekla da su se oni složili o "važnosti produbljene i transparentne istrage" koja bi bila provedena u razumnom roku.

Pompeu je princ prijestolonasljednik rekao da je Saudijska Arabija "snažna i dugogodišnja saveznica" Sjedinjenih Država.

Za to vrijeme turski istražitelji su tražili dokaze

Tijekom sinoćnje večeri turski su istražitelji prvi put ušli u saudijski konzulat u Istanbulu i pretraživali su ga devet sati, rekli su Reutersovi očevici.

Ministar vanjskih poslova Mehmet Cavusoglu kazao je na konferenciji za novinare u Ankari da će policija ponovno pretražiti konzulat danas kao i konzulovu rezidenciju koja bi, po ranijim izvješćima turske televizije, mogla biti povezana s Khashoggijevim nestankom. Pretražit će se i vozila.

Cavusoglu je rekao i da očekuje Pompea u Turskoj nakon Saudijske Arabije te da će on imati više informacija.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan iznio je mogućnost u razgovoru s novinarima u parlamentu da su dijelovi konzulata prebojani. "Istraga provjerava mnoge stvari kao što su toksični materijali i oni materijali koji se uklanjaju tako da ih se preboja", kazao je.

Tijekom prvotne pretrage konzulata CNN je izvijestio u ponedjeljak da se Saudijska Arabija sprema priznati da je Khashoggi ubijen tijekom ispitivanja koje je pošlo po zlu, nakon što je dva tjedna nijekala bilo kakvu upletenost u njegov nestanak.

Sada, kako piše AP, turske vlasti tvrde da imaju dokaze da je novinar ubijen u konzulatu.

Pročitajte više